Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håltagning på Stora Torget

/
  • Provborrningar görs på Stora Torget denna vecka. Geo-teknikerna Hans Frelin och Hans-Ola Engström ansvarar för grävningarna.
  • Provborrningar görs på Stora Torget denna vecka. Geo-teknikerna Hans Frelin och Hans-Ola Engström ansvarar för grävningarna
  • Stora Torget i Sundsvall ska byggas om och som del av markundersökningarna borras hål på olika platser.

Stora torget i Sundsvall kommer att byggas om med start i höst. Under fredagen provborrades det på torget för att ta reda på vad marken under torgplattorna egentligen består av.

Annons

Det krävs en ordentlig markundersökning av Stora Torget innan den planerade ombyggnationen sätter i gång under hösten. Personal från Tyréns provborrade under hela fredagen och det är varken guld eller olja man hittar.

– Nej, det är mest sand, jord och del lera som kommer upp med borren, berättar geoteknikern Hans Frelin, som tillsammans med kollegan Hans-Ola Engström hanterar den mobila borrvagnen.

16 hål borras på olika platser runt om på torget och djupen på borrhålen varierar från 2 till ca 4 meter.

– Närmare statyn gör vi lite djupare hål för att kolla bärigheten, säger Ola Olsson, projektledare på Tyréns.

I skisserna för det nya torget planeras för en nedgrävning runt om statyn så det är viktigt att få veta mer om marklagren just där. Framför stadshuset finns det planer för fontäner så även där görs en djupare undersökning av överlagret.

– Vi närmar oss ett slutligt förslag för hur torget ska se ut, berättar Stefan Näslund som är ansvarig för kommunprojektet Sundsvalls vardagsrum där ombyggnationen av Stora Torget ingår.

Läs mer: Se skisser på Stora Torget

Byggstart är preliminärt i oktober och arbetet kommer att fortsätta under stora delar av nästa år.

– Den populära internationella matmarknaden återkommer ju även i år så den ska få vara orörd, förklarar Stefan Näslund. Men efter det sätter vi i gång.

Och hur går det med Sundsvallsminnena som ligger under torgets blå plattor?

– De kommer att få vara kvar, svarar Stefan Näslund. Vi lyfter upp och placerar om dem på andra platser. Kvar på torget blir de dock.

Mer läsning