Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blev utsparkad från Källberget

Alf Gund från Åsarna brinner för jakt och hade jagat på jämtländska Källberget i drygt tio år. Sverker Martin-Löf fick sedan dispositionsrätt till jaktanläggningen, med tillhörande marker, i gåva av SCA vid sin 60-årsdag.
– Helt plötsligt blev vi utsparkade av Sverker Martin-Löf, säger han.

Annons

Att förlora rätten till de fina jaktmarkerna tog hårt på hela laget. De fick ett nytt område med helt andra, betydligt sämre, förutsättningar.

– Det var bara att börja om från scratch. Vi fick bygga ny jaktstuga och så vidare, säger Alf Gund.

I samband med uppsägningen fanns stora önskemål om att ändå få fortsätta använda markerna till jaktprov, som man framgångsrikt brukade anordna.

– På Källberget hade vi grymt bra jakt. Vi hade skött markerna och visste precis var fågeln fanns och såg alltid till att spara de mest värdefulla.

Men Sverker Martin-Löv ville inte se en fortsättning på provjakterna i området.

– "Men du får gärna visa mig var fågeln finns", sa han till mig. Glöm det, blev mitt svar, berättar Alf Gund, som dessutom är kritisk till hur SCA följer sin egen jaktpolicy.

Björn Lyngfelt, informatör vid SCA Forest products, menar att det handlar om prioritering.

– Ibland kan det hända att vi behöver använda vår mark till ett ändamål som är högre prioriterat för SCA:s del. I det här sammanhanget var det ett jaktlag som inte kunde få fortsätta använda den mark de hade. De erbjöds i stället jakt på andra håll, vilket flertalet tackade ja till, säger han.

TV: Se SCA:s omtalade jaktanläggning.

Läs också: SCA-jakt fortsätter – men inte i styrelsens regi

TV: Andra villkor för direktörernas jakt

TV: "Alla har rätt till en egen åsikt"

Mer läsning