Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får vänta över ett år på en hjärtundersökning

Björn Skantz fick en remiss för att undersöka hjärtat vid Sundsvalls sjukhus. Men det kan dröja 18 månader innan han får komma dit. — Jag trodde det var ett skrivfel eller ett tidigt aprilskämt när jag fick beskedet, säger Björn Skantz.

Annons
Han är något av en typpatient. Tidigare var 65-åringen resande regionchef för ett större företag. Långa arbetsveckor och resor var en del av vardagen.
I slutet av 90-talet steg blodtrycket och det visade sig att han hade förmaksflimmer vid hjärtat. Besvären var kroniska.
Jag kan inte anstränga mig som förut, orken är dålig. Nu får jag hålla mig till korta promenader, säger Björn Skantz.
I höstas fick han en infektion och sökte upp vårdcentralen. Läkaren tyckte att han skulle göra en ultraljudsundersökning av hjärtat. Remiss skrevs till sjukhuset.
Ungefär en vecka efter läkarbesöket kom beskedet om hur lång väntetiden var, minst ett år.
Jag är inte allvarligt sjuk. Men jag känner mig orolig ibland. Det jag reagerar på är att det inte får fungera på det här sättet, säger Björn Skantz.
Nu har han skrivit insändare i ST och skickat brev till landstingsrådet Jan Sjödin.
Det krävs åtgärder över hela linjen. Och så tror jag på fler privata alternativ, se bara hur bra det fungerat här i Timrå, säger Björn Skantz.
En orsak till de långa väntetiderna vid avdelningen för klinisk fysiologi är att det saknas två läkare. Nu pågår rekrytering och parallellt försöker personalen hitta nya arbetssätt för att kapa kölistan.
Man ska komma ihåg att det finns en dynamik i det här med väntetider. Det är ju inte alla som får vänta mellan tolv och arton månader. Där hamnar den grupp som är minst prioriterad efter en bedömning av läkare, säger läkaren Jonas Appelberg.

Mer läsning

Annons