Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han sover aldrig en hel natt

Maths Andersson från Nacksta i Sundsvall har efter en bilolycka svårt att sova och är nästan alltid trött. — Det är fruktansvärt jobbigt, berättar han

Annons
Som mest kan det bli en till två timmars sammanhängande sömn innan han vaknar och tvingas ligga och stirra i taket lika länge innan han på nytt somnar en kort stund.
Att få som många kräver få åtta timmars sammanhängande sömn har han under många år inte ens varit i närheten av.
Han är inte ensam om att lida av liknande problem. Undersökningar visar att var tredje svensk har problem med sömnen. Orsakerna är dock vitt skilda. För Maths Andersson är de dock fastlagda. Det är efter en bilolycka för 21 år sedan där, han blev påkörd bakifrån och ådrog sig en pisksnärtskada, som besvären började.
Den ständiga värken efter olyckan är orsaken till att han har så svårt att sova. Alternativet att äta smärtstillande och sömntabletter för att mildra besvären har han prövat under många år men nu övergivit.
Jag trodde jag skulle bli kvitt min värk men den blev bara mindre, säger han.
Något som var än sämre med dessa ständiga intag av tabletter var beroendet och känslan av att inte leva ett riktigt liv.
Jag var drogad men förstod inte det från början, berättar han.
Då är det bättre att som nu låta bli att ständigt äta tabletter för att uppnå en tillfällig lindring.
Att vara aktiv i vårdsvängen är att bli ett offer, hävdar Maths Andersson
I stället har han nu valt att i stället försöka leva med besvären, även om att det inte alltid är lätt för anhöriga med ständigt dåligt humör och ovlija att göra något extra på grund av tröttheten. Om han valt rätt och kan klara av värken i framtiden är han inte riktigt säker på så han har fortfarande medicinen kvar i nattbordslådan. Allt för att ha ett alternativ om värken skulle bli honom övermäktig eller om sömnbesvären skulle bli för svåra att hantera.
Maths Andersson beslut om att han åter måste få kontroll över sitt liv har medfört nya inslag i vardagen. Trött är han fortfarande och tvingas lägga sig för en stunds slummer flera gånger under dagen. 20 kilo av övervikten som han drog på sig på grund av inaktivitet har han dock fått bort med promenader och besök på ett gym några gånger i veckan. Någon tokträning är det inte fråga om utan han använder redskap som är anpassade till hans besvär.

Mer läsning

Annons