Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tar hand om barnen som råkat ut för sommarolyckor

Huggormar, getingar, vägar, sjöar, gåstolar och tändvätska. För den orolige föräldern kan det mesta te sig som en fara för barnet. Men de flesta olyckorna sker vid lek.
— Barn måste få slå sig lite och få blåmärken, säger barnläkare Björn Stiernstedt.

Annons
Nog finns det skäl att oroa sig, trots allt. Visste du till exempel att en huggorm är lika farlig som en skallerorm? Hittills i sommar har tre barn kommit in till barnmottagningen i Sundsvall med huggormsbett. När ett barn blir bitet så ska man alltid söka sjukvård. Extra farligt är det då bettet sitter centralt på hals eller underliv.
Huggormen biter för att försvara sig och använder då bara en tiondel av sitt gift. Om den biter för att döda så är giftet mycket starkare, säger Björn Stiernstedt.
Ett ormbett går att upptäcka genom att bettet svullnar upp kraftigt och att två små punkter visar var ormen bitit. Ett ormbitet barn ska alltid bäras från platsen eftersom det inte är bra att springa runt med giftet i kroppen. Men det är inget livshotande tillstånd. Numera finns det bra ormserum som kan sättas in som behandling. Vårt farligaste djur är trots allt inte ormen - utan getingen.
För den som är allergisk mot getinggiftet kan det vara allvarligt. Eller om man får ett bett på luftstrupen, säger Björn Stiernstedt.
Barnmottagningen har fått ta emot tre barn i sommar som har fått i sig bensin eller tändvätska. Vanligtvis så är det bara en av tio som får symptom men eftersom dessa kan uppstå först efter en tid så händer det att barnen läggs in för observation. I värsta fall kan barnet få en kemisk lunginflammation när vätskan går ned i lungorna. Det bästa man kan göra för att förhindra det är att hindra barnet från att kräkas och att ge det mjölk eller grädde. Ta också av barnet kläderna för att förhindra att ångor sprids.
En annan olycksfälla för barn kan vara giftiga svampar. Bäst är det om föräldern tar med den provsmakade svampen in till sjukhuset eftersom det då är lättare att bestämma hur behandlingen ska ske. I vissa fall kan till exempel njurfunktionen behöva ses över om svampen ger sådana symptom. Studsmattor har orsakat en del frakturer hos barn. Lek och aktivitet är över huvud taget tillfällen då ben och armar bryts eller stukas. Vissa leksaker kan också orsaka skador. Gåstolen är ett exempel. Det händer att barn går rakt ut i en trapp med sin gåställning.
Jag ser ingen vits att använda en sådan stol. De barnen börjar gå ungefär sex veckor senare än andra barn, säger Björn Stiernstedt.
Varje dag möter han skadade barn i sitt arbete, men hans inställning är ändå att det inte är bra att oroa sig för mycket.
Svenskarna är bra föräldrar. Vi har färre barnolyckor nu än för 30-40 år sedan. Mycket beror det på att bilarna och vägarna är bättre, säger han.

Mer läsning

Annons