Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill utveckla Sidsjöområdet

Köper fastigheter han inte sett Han är jägmästare och gillar att ringmärka fåglar. Nu blir Linus Andersson från Bureå stor fastighetsägare i Sundsvall. Hela före detta Sidsjöns sjukhus är snart hans.

Annons
Linus Andersson kliver över vattenpussarna vid de gula tegelbyggnaderna. Han ser lite betänksam ut inför allt som snart är västerbottningens egendom.
Lite pirr är det i maggropen, erkänner han.
Vi träffar honom efter en dag med kommunens förhandlare. Alla papper är klara för att hyra fastigheterna under resten av året.
Tidigast vid årsskiftet köper han hela området för extrapriset 40,2 miljoner kronor. Kommunen har länge velat bli av med Sidjsöområdet och allt talar för att politikerna godkänner affären.
Linus Anderssons planer är till en början att få nya hyresgäster till de lokaler som redan finns. Rivningar och nybyggen får vänta.
Vi ska städa upp i området och fräscha upp husen. På så vis kan vi höja statusen, säger han.
Intrycket av västerbottningen är mer av skogsstig och mindre av förhandlingsrum med fastighetshajar. Det visar sig stämma, han är civiljägmästare till yrket. Västerbottens ornitologiska förening hör av sig på hans mobiltelefon under intervjun.
Jag jobbar mycket med ringmärkning av fåglar, förklarar han.

Ärvt sig in i branschen
Andersson har ärvt sig in i fastighetsbranschen. Förutom skog i hemtrakterna vid Bureå har han ärvt en skogsfastighet i Smedjebacken genom sin far och farfar. Där finns ett känt pensionat, Vanbo. Den första egna affären gällde Domusfastigheten i Ludvika, numera en galleria uthyrd \"till sista kvadratmetern\" förklarar han stolt.
Nu går han vidare med Sidsjököpet.
Det mesta är bra byggnader från 40-talet. Två kallställda fastigheter måste rivas, men det får vänta ett tag, rivningen är dyr, säger han.
Linus Andersson köper området genom ett bolag som får namnet Sidsjö Fastigheter AB. Nyanställd fastighetsförvaltare är Hans Bark.
Och paret har gjort en liten rivstart. En del skog är gallrad, två förskolor och ett sommarkafé kommer att bli nya hyresgäster (se artikel intill).
Linus Andersson håller sig i bakgrunden när det gäller det praktiska arbetet. Han har faktiskt ännu inte varit inne i något av husen. Men han har räknat på köpet och tror att det ska ge \" ett skapligt överskott\" redan från början.
Han har inga planer att knyta an till områdets historia som mentalsjukhus. Gamla rättspsyk är den största huvudvärken.
Där får fantasin flöda, säger han.
Migrationsverket kommer att minska sina lokaler i området. Det ger utrymme för nya hyresgäster. Linus Andersson vill väcka en utescen till liv.
Lite tokig måste man vara, fast inte för tokig då blir jag väl inskriven, säger han och pekar på de gamla sjukhusbyggnaderna.

Fakta/ Sidsjöområdet
Området med före detta Sidsjöns sjukhus innehåller 36 000 kvadratmeter lokalyta.
När kommunen blev ägare i mitten av 90-talet var Migrationsverket och Rättspykiatriska kliniken stora hyresgäster.
I dag står en stor del av lokalerna tomma, bland annat gamla rättspsyk och två utdömda fastigheter.
Kommunen hyr en femtedel av ytan för replokaler, kollektivverkstad, omsorg och för en Montessoriskola.
Området har gett kommunen förluster på omkring 10 miljoner kronor varje år.

Mer läsning

Annons