Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans dödssjuka fru skulle skickas hem

I måndags fick Tommy Sjödin besked om att hans svårt cancersjuka fru skulle skickas hem från Sundsvalls sjukhus. Några timmar senare förvärrades hennes tillstånd och hon flyttades hastigt till intensiven. — Det måste vara fel att skicka hem dödssjuka människor. Ett sjukhus är väl till för dem som är sjuka, säger han.

Annons
I mitten av mars lämnade Gunilla Sjödin tillfälligt sjukhuset. Hon skulle vårdas hemma av Tommy samtidigt som hon fick hjälp genom ASIH (avancerad sjukvård i hemmet). Efter fyra dagar blev det ambulanstransport tillbaka till sjukhuset och sedan dess har Gunilla varit inlagd.
Men i måndags blev jag uppringd av Timrå kommun. De skulle göra en vårdplanering och vi skulle förbereda oss på att Gunilla skulle skickas hem igen, trots att hon är så svårt sjuk.
Gunilla har haft en reumatisk sjukdom i många år och enligt maken kan det vara medicineringen som orsakat cancern i levern. Under de senaste månaderna har hon blivit allt sämre och Tommy har hela tiden känt sig otillräcklig och rädd för att inte klara av att ta hand om henne i hemmiljön.
Tommy säger att personalen uppgett platsbrist och att Gunilla är smärtfri som orsak till att hon skulle skickas hem.
Gunillas dagar är räknade, men jag talar inte bara för henne utan för alla som riskerar att skickas hem mot sin vilja, säger han.
Han har emellanåt fått signaler om att även personalen anser att patienterna och deras närstående skulle må bättre i den trygga sjukhusmiljön.
De vill inte skicka hem så svårt sjuka patienter, men de vågar inte säga vad de tycker eftersom de riskerar repressalier. I stället skyller de på politikerna och hoppas att bristerna ska uppmärksammas ändå.
Per Skude är chefsläkare för slutenvården i Härnösand och Medelpad. Enligt honom ska den avancerade sjukvården i hemmet ses som en möjlighet och patienten och de närstående ska i möjligaste mån själva kunna välja det alternativet.
Mer än hälften av patienterna brukar föredra att vårdas hemma. En grundförutsättning är att de känner sig trygga och känner tillit och att man inte tar några medicinska risker.
Enligt Per Skude ska inte platsbrist vara en orsak till att svårt sjuka patienter skickas hem.
Men uppges det som orsak har jag full förståelse för att det inte känns bra. Med kroniskt sjuka finns det ju alltid en risk för att någonting tillstöter, säger han.
Han tillbakavisar också att smärtfria patienter automatiskt kan skickas hem.
Men om målet att hitta en bra nivå för smärtlindring nås, kan det vara avgörade för att vården ska kunna fungera hemma, säger han.
Tommy Sjödin har ställt in sig på att han inom kort kommer att tvingas skiljas från sin livspartner sedan 38 år. De träffades i tonåren och har fostrat två barn tillsammans.
De senaste dygnen har inte Gunilla varit kontaktbar eftersom hon får kraftiga mediciner.
Tänk om hon hade kommit hem i måndags. Vad skulle jag ha gjort när hon helt plötsligt behövde intensivvård? undrar han.


Tommy Sjödins svårt sjuka fru skulle skickas hem från sjukhuset mot deras vilja. Enligt Tommy var orsaken platsbrist och han känner sig arg och besviken på sjukvården.

När Tommy Sjödins fru inte längre kände några smärtor ansågs hon kunna åka hem. Samma eftermiddag som telefonsamtalet kom blev hon hastigt sämre och fick flyttas till intensivvårdsavdelningen.

Fakta/ASIH
Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) är fram för allt till för svårt sjuka som vill vårdas i hemmet. ASIH-teamets arbetsuppgifter är att tillsammans med kommunens personal ge den vård, behandling och det stöd som patienten och de närstående behöver.
Patientens och de närståendes eget val och individuella behov ska avgöra, om patienten ska vårdas i hemmet eller på sjukhus. Vården ska ges i nära kontakt med den patientansvarige läkaren.

Mer läsning

Annons