Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans svar kan rädda miljoner åt kommunen

/
  • Anders Arvidsson tror att det är ett kommunalt pannrum som är orsaken till läckan.

Anders Arvidsson stängde bensinmacken på Norra järnvägsgatan för gott. Därför kan han svara på frågan både kommunen och Spimfab ställer sig - när? Svaret kan avgöra vem som får betala oljesaneringen i Teaterkvarteret. Ett jobb som kan kosta miljoner.

Annons
Det var 1971. Jag hade precis blivit servicestationskonsulent på Esso. Den här stationen hade gått i konkurs och bland det första jag fick göra var att avveckla återförsäljaren, säger Anders Arvidsson.
Svaret kan rädda den hårt belastade kommunala miljöbudgeten från en ny tung utgift.
Stämmer det så är det ett projekt som vi ska ta hand om, säger Bosse Johansson på Spimfab.
Det är Spimfabs (Svenska petroleumindustrins miljösaneringsfond AB) uppdrag att sanera nedlagda bensinstationer runt om i Sverige.
Att stängningsdatumet har så stor betydelse hänger ihop med att Spimfabs ansvar bara gäller mackar som upphörde mellan 1969 - 1994.
Oklarheterna i det här fallet beror på att det före Esso låg en så kallad samstation, med flera olika bensinmärken, på samma plats.
Samstationen ägdes av Philipson och stängde 1966 när bilfirman flyttade till Heffnersvägen. Att Esso levde vidare tycks ha fallit ur rullorna.
Vi har gett en konsultfirma i uppdrag att ta reda på vilket datum som gäller. Är det på vår sida så får vi fortsätta. Då blir det undersökning tidigast i höst och eventuell sanering tidigast nästa sommar, säger Bosse Johansson.
Men att kommunen slipper undan ansvaret för saneringen är långt ifrån säkert. Källan till utsläppet är fortfarande okänd. Och den preliminära rapporten visar att halterna av olja är högst under det nedlagda pannrummet i Kassören 7, det vill säga den fastighet som gränsar till Kassören 6 där scenhuset skulle byggas.
Kassören 7 ägs av Sundsvalls kommuns parkerings AB och det tycks alltså som att läckaget kan komma från deras gamla tank för eldningsolja.
Det tror jag också. Eftersom det på varje bensinstation sitter räkneverk på varje tank verkar det inte särskilt troligt att det läckt flera kubikmeter utan att någon lagt märke till det, säger Anders Arvidsson.
Enligt miljökontoret kommer det att kosta mellan åtta och tolv miljoner kronor att sanera Kassören 6. En förutsättning om tomten ska bebyggas.
Oljan ligger mellan sex och tio meter under markytan. Risken finns att den spridit sig även till andra delar av Teaterkvarteret.
Det var förra veckan som den socialdemokratiska kommunledningen avblåste scenhusprojektet, som var budgeterat till 120 miljoner kronor. Upptäckten av markföroreningarna bidrog till det beslutet.

Mer läsning

Annons