Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är djuren alltid närvarande

/

Det blir allt populärare att möta djur under semestern. Allt från att Bo på lantgård, lamavandringar och sälsafari med båt.
På Lindberga gård i Stöde startar Bo på hästgård för att möta upp efterfrågan av stressade storstadsmänniskors behov av närkontakt med djuren.

Annons

För den som vill vara nära djur och natur på semestern så är Lindberga gård utanför Stöde ett familjevänligt utflyktsmål. Här är djuren alltid närvarande, och många tillfällen att inte bara klappa och umgås med djuren utan också hjälpa till att sköta dem.

Förutom hundar, katter, kaniner, höns, dvärggetter och får så finns också Goffy, som är ett vietnamesiskt hängbuksvin.

– Det är en saftig minigris. Han gräver och bökar inte i rabatter utan betar. Han är väldigt sällskaplig, säger Annalena Ödmark, som berättar att han kom för ett år sedan till gården som en skilsmässogris från Umeå.

Annalena driver gården som från början är hennes mammas barndomshem. Förutom rid- och djurläger, så har gården blivit ett ställe dit djur kan komma som kanske inte passar in i våra ramar längre. Hästar som blivit för gamla får åldras här och burhöns som bara 14 månader gamla skulle ha avlivats på grund av ålder, bor numera här.

– De första hästarna kom som unga och har blivit kvar här när de blivit gamla, säger Annalena.

Det enda som krävs för att delta i gårdens aktiviteter är att den som vill komma ringer innan och förbokar. Varannan söndag har Lindberga gård familjedag. Då kan den som vill hyra en ponny, borsta och ta hand om den och sedan ta en skogstur i naturen.

– Det är inte bara ponnyridning på en ridbana, säger Annalena Ödmark som driver Lindberga gård, från början är hennes mammas barndomshem som Annalena tog över för 25 år sedan.

– Alla kan gå med på promenaden, farmor, morfar... Ta med eget fika eller fika här, säger hon.

I sommar startar Annalena och hennes dotter Sanna också Bo på hästgård, med ungefär samma koncept som Bo på lantgård. Då kan man hyra in sin egen häst på gården och vara med i sysslorna på gården. Lindberga gård är också anordnare av arbetsprövning och sysselsättningsplatser för långtidsarbetslösa och personer som drabbats av utmattningsdepression.

– Det här är inget vrålactionställe utan här ska man koppla av och få möjlighet till återhämtning, det gäller både barn och vuxna. Allt tar sin tid här, avslutar Annalena.

Mer läsning