Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är kakan som MP nobbade

214 politiska punkter, överdragna med nya styrelseposter, pengar till pressekreterare och kommunalrådstitlar som glasyr.
Så såg den rödgröna bakelsen ut när Miljöpartiet bestämde sig för att i stället provsmaka den blå.

Annons

Vid fem olika tillfällen har Miljöpartiets, Vänsterpartiets och Socialdemokraternas förhandlingsgrupper träffats för att tillreda en gemensam politik för den kommande mandatperioden. Ett gemensamt budgetförslag fanns i botten och dessutom knådade gruppen fram 214 gemensamma politiska punkter.

Miljöpartiet gick framåt i valet medan socialdemokraterna backade. Enligt S och V märktes det också i förhandlingarna om förtroendeuppdragen i nämnder och kommunala bolag.

I dag har MP ordförandeposten i Miljönämnden, och viceposten i Stadsbyggnadsnämnden. Nu erbjuds de också ordförandeposten i ett nytt utskott direkt under kommunstyrelsen. Vidare posten som 2:e vice ordförande i fullmäktige och vice ordförandeposten i kommunala bolagen Reko och Sundsvall Energi.

Anrättningen kryddades med 30 procent mer arvoderad tid till pressekreterare och 10 procent mer till gruppledaren. Och längst upp på toppen möjligheten att få titulera sig kommunalråd.

– Om det är generöst eller inte är upp till var och en att bedöma, säger Roger Johansson (S).

Miljöpartiets medlemmar tyckte inte att anrättningen var tillräckligt lockande, utan skickar alltså sin förhandlingsgrupp till alliansen för att ta reda på ingredienserna i deras kaka.

Mer läsning

Annons