Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är räddningstjänstens goda trafikråd i sommartrafiken

Kom ihåg att livet är viktigare än att komma fram fort i semestertider.
Här är räddningstjänstens tips för att klara sommarresan.

Annons

Nu har semestrarna dragit i gång och ett vanligt larm under sommaren är trafikolyckor. Och sommarens trafikolyckor är ofta allvarliga.

– Dels kör man fortare, dels finns det inget som skyddar när du kör av vägen, säger Lars-Göran Nyhlén, olycksutredare på räddningstjänsten i Medelpad.

Ofta får även mindre trafikolyckor stora konsekvenser. Det kan bero på olika saker men ofta är stress något som gör att vi tar onödiga risker.

– Vi ligger efter i våra pressade sommarscheman. Vi har tider att passa, och ofta planerar vi inte in viktiga pauser. Behovet av att köra lugnt och välplanerat växer med resans längd, inte tvärtom, säger Lars-Göran Nyhlén.

Trenden att surfa på mobilen samtidigt som man kör är väldigt olycklig, tycker han.

– Trots hårdare regler i Sverige kring detta respekteras det inte vilket gör att bilresan på några sekunder kan bli livsfarlig. Enligt en brittisk studie minskar reaktionsförmågan med 37 procent när du skickar sms.

Räddningstjänsten påpekar också att man ska respektera avspärrningarna som sätts upp vid en trafikolycka. Många kör förbi dem rakt in i olycksplatsen där räddningspersonalen arbetar.

Mer läsning

Annons