Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är sommarens vägarbeten

/
  • Ett 20-tal vägarbeten kommer att påverka trafiksituationen för semesterfirarna i Västernorrland.
  • Kartan de platser i landet där trafikstörningarna under semestern blir som värst.
  • En av orsakerna till att så många vägarbeten pågår under semestertider är att det är då dagarna är som längst och det är möjligt att lägga på ny vägbeläggning.

Snart är det dags för sommarsäsongens vägarbeten.
Det innebär att trafiken på en rad platser i länet kommer att begränsas.

Annons

Över 20 olika projekt i länet är så pass stora att Trafikverket i förväg varnar för att trafiken blir påverkad.

Ur ett västernorrländskt perspektiv är det i Medelpad som de största och mest störande projekten genomförs. Det gäller exempelvis vid E4 i Sundsvall och vid E4 nära den södra länsgränsen mot Gävleborg.

Generellt är det trafikarbeten nära storstäder och på de stora vägarna som berör flest trafikanter.

Sommarhalvåret är en period när vägarbetena oftast är som mest intensiva. Enligt Trafikverket beror det på att många typer av vägarbeten går bäst att utföra sommartid, när temperaturen är gynnsam och dagarna långa. Beläggningsarbeten kan till exempel bara pågå under sommaren.

Att pendlingstrafiken till och från arbetet också är mindre sommartid är ett annat argument myndigheten för fram när den förklarar varför vägarbeten är så vanliga semestertid.

– Vi gör allt vi kan för att minimera störningar under tiden arbetena pågår. Vi arbetar till exempel mycket under nätterna och försöker att undvika att jobba under perioder då det är mycket trafik, som fredagar och söndag eftermiddagar, säger Anna Lundman som är underhållschef på Trafikverket.

För trafikanterna kan vägarbeten innebära förseningar och irritation. Men det kan också vara farligt för vägarbetarna med trafikanter som kör för fort och riskerar deras liv.

– Ett vägarbete är som en arbetsplats för många personer som jobbar för att trafiksituationen ska bli bättre, så jag uppmanar alla trafikanter som passerar att ta det lugnt.

Mer läsning

Annons