Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är vår nya biskop

/

Vi har en biskop.
Nu står det klart att Eva Nordung Byström från Örnsköldsvik har valts till ny biskop för Härnösands stift.
– Det är lite för stort att ta in just nu, säger hon direkt efter att hon fått beskedet.

Annons

Nu står det klart att Arnäsprästen Eva Nordung Byström valts till ny biskop för Härnösands stift.

– Det är lite för stort att ta in just nu, säger hon direkt efter att hon fått beskedet.

Eva Nordung Byström berättar för allehanda.se:s reporter Anna Sjöblom, som var med henne strax efter beskedet, att hon är omtumlad och glad.

– Det har varit en lång process. Nu är jag lättad.

I den andra och avgörande omgången av biskopsvalet fick Eva Nordung Byström 200 röster, enligt den preliminära sammanräkningen. Det är mer än hälften av rösterna och innebär att hon blir Härnösands stifts nästa biskop, den 26:e i ordningen.

Den andra kandidaten, Sven Hillert, fick 183 röster.

– Jag vill gratulera Eva till ett viktigt uppdrag. Och vill tacka för allt förtroende som människor har visat mig, säger han.

I ett pressmeddelande från Svenska kyrkan, säger Eva Nordung Byström att hon ser det som en signal från väljarna att de valt en kandidat från stiftet och en kandidat med närhet till golvet.

– Nu lovar jag att jag ska göra mitt bästa för att leva upp till de förväntningar som ställs på mig, säger hon.

Eva Nordung Byström är 57 år och kontraktsprost i Örnsköldsviks kontrakt med en gedigen förankring i Härnösands stift.

Hon har varit kyrkoherde i Arnäs Gideå Trehörningsjö pastorat sedan tio år tillbaka. Tidigare har hon arbetat som präst i olika församlingar i Jämtland och Västernorrland. Hon har också varit gymnasie- och studentpräst i Örnsköldsvik. Eva är bosatt i Moliden utanför Örnsköldsvik.

I valet röstade 386 personer, vilket är lika med 88 procent av de röstberättigade. Rösträtt har alla stiftets präster och diakoner, lika många förtroendevalda elektorer, samt stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter.

Eva Nordung Byström kommer, enligt pressmeddelandet, att vigas till biskop vid en högtid i Uppsala domkyrka den 14 december och efterträder därmed stiftets nuvarande biskop Tuulikki Koivunen Bylund som går i pension i december.

Mer läsning

Annons