Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här äts det mest kladdkaka

/

Det lär ätas en del kladdiga kakor i Sundsvall på fredag.
Då firas nämligen kladdkakans dag – och Västernorrlänningarna är bäst i landet att smaska i sig bakverket.

Annons

Kanelbullens dag har de flesta hört talas om. Men det finns fler bakverk med en egen dag.

På fredag firas kladdkakans dag och kladdkakeätandet väntas nå en "peak". Enligt en undersökning som mejeriföretaget Arla gjort kommer hisnande två miljoner kladdkakor att ätas ilandet.

Och populärast är bakverket i Västernorrland och Jämtland där hela 37 procent planerar att äta kladdkaka den 7 november. '

Hälften av svenskarna vill ha grädde till kladdkakan, medan bara 18 procent föredrar glass.

Recept: Kladdkaka med marängsviss-topping

12 bitar

Ingredienser:

100 g smör

2 ägg

3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 1⁄2 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 krm salt

Topping:

2 dl vispgrädde

2 bananer

1 1⁄2 dl små maränger

strössel

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda ner de torra ingredienserna och rör ner det smälta smöret. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Låt kakan svalna. Vispa grädden och klicka över kakan. Strö över skivad banan, maränger och strössel.

Källa: Arla

Mer läsning

Annons