Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här byggs Sidsjön om – för cyklister

/
  • Sidsjön kommer att vara en arbetsplats i drygt två månader. Projektledaren Lars Fahlberg vädjar därför till allmänheten att vara vaksamma i området.
  • Erika Sjödin tycker inte att cyklisterna är något problem runt Sidsjöspåret.

Cyklister har länge varit bannlysta runt Sidsjön – men inte länge till.
Här får Sundsvallsbornas populäraste friluftsoas ett mångmiljonlyft.

Annons

Sidsjöområdet står inför stora förändringar:

I dagarna påbörjades arbetet med den första etappen – där Fagerdalsparken och Sidsjöområdet ska bindas samman genom en ny väg som går under bron.

Därefter ska en helt ny grusväg – för cyklister – anläggas runt Sidsjöspåret. Kommunen utlovar även förbättringar av den befintliga gångvägen.

– Vi hoppas kunna öka besöksantalet väsentligt, säger Lars Fahlberg, projektledare vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Upprustningen ska vara färdig i slutet av september. Men i dagsläget är det fortfarande strängt förbjudet att cykla här.

– Kunskapen om skyltningen är inte speciellt stor. Gångväg betyder inte att man kör bil, motorcykel eller cykel, säger Lars Fahlberg.

Under en lunchpromenad möter ST flera cyklister. Något som irriterade en del motionärer i spåret.

– Visst är det en problematik för de som blir drabbade av en 45-årig man som kör fort utan ringklocka på cykeln. Det irriterar många, men inte så speciellt, speciellt mycket vad jag vet, säger Lars Fahlberg.

Han får medhåll från löparen Erika Sjödin.

– De är väldigt få... och de barn som cyklar här gör det på ett väldigt bra sätt.

Mellan 350 000 och 400 000 besöker friluftsområdet varje år, berättar Lars Fahlberg, som vill slå ett slag för folkhälsan.

– Kan vi öka besöken inbillar jag mig att folkhälsan blir bättre, säger han.

Även om satsningen på Sidsjöområdet har krympt från 60 till 15 miljoner kronor – där den nuvarande upprustningen landar på fem miljoner – är Fahlberg nöjd.

– En tummetott... men inte fy skam. Det här kommer bli jättebra. Jag har pratat om det här i tio års tid.

Mer läsning