Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kommer porten till Norra kajen byggas

/
  • När man kommer upp ur tunneln är tanken att man ska mötas av ett grönområde.

Nu knyts Norra kajen ihop med resten av staden.
En bred gångtunnel ska byggas under gamla E4:an vid Tivolibron.
– Vi vill öppna upp kajen för hela Sundsvalls befolkning, säger Benny Ersson på stadsbyggnadskontoret.

Annons

Norra kajen som under lång tid befunnit sig på planeringsstadiet börjar nu ta form.

Promenadstråket längs kajen är i princip färdigbyggt och nu ska det byggas ihop med resten av stråket på andra sidan gamla E4:an. Kommunen planerar en rymlig gångtunnel under vägen.

– Vi kommer att lägga mycket krut på att det blir säkert och på att få folk att vilja gå där. Själva inkörsporten till Norra kajen är vid Tivolibron och vi tycker det är viktigt att man kan gå längs hela promenaden om man kommer från stan, säger Benny Ersson, projektledare för kajområdet.

Passagen blir någonstans mellan fem och sex meter bred och ska ha en tilltalande ingång.

– Många tvekar av rädsla när de ska gå genom en tunnel. Min uppgift tillsammans med arkitekternas är att se till att det känns tryggt att gå genom den här.

Efter passagen kommer man så småningom att mötas av ett grönområde och kommunen har förhoppningar om att restaurang- och affärsägare kommer vilja etablera sig i anslutning till området.

– Det har varit olika verksamheter som varit intresserade. Kanske blir det ett hotell, museum eller en skulpturpark. Förhoppningsvis en byggnad för allmänheten, säger Anita Forsling, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Tunneln kommer att byggas på den östra sidan av gamla E4:an. När den byggts klart grävs gamla E4:an upp och den färdigbyggda tunneln skjuts in.

– På så sätt slipper vi stora trafikstörningar, nu blir det minimala störningar under ett par dagar när tunneln sätts på plats. Min beräkning är att tunneln är klart till sommaren 2018 och att den kommer kosta 20 miljoner kronor, säger Benny Ersson.

Inom kort kommer den gamla järnvägsbron som går bredvid Tivolibron att rivas, det behöver den göras för att tunneln ska kunna byggas.

Mer läsning

Annons