Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här köper "Zäta" sitt sommarparadis

Förr var det en barnkoloni ägd av Kiruna stad. Snart blir det VM-stjärnan Henrik \"Zäta\" Zetterbergs sommarparadis. För 3 350 000 kronor köper han den exklusiva sjötomten på Alnö.

Annons
I går spelade \"Zäta\" mot Danmark i hockey-VM i Österrike. Som vanligt var den 24-årige NHL-stjärnan från Njurunda en av Tre kronors bästa spelare.
Men även på hemmaplan händer det saker. Bara formaliteter återstår innan Henrik Zetterberg står som ny ägare till den 1,5 hektar stora sjötomten i Krokviken på Alnö.
Ett sommarparadis på en sydsluttning med såväl privat sandstrand som släta badklippor på ett stenkasts avstånd från Tranvikens havsbad.
Jag minns att grannarna blev väldigt otrevliga när vi köpte den här fastigheten. Vi var ju ett behandlingshem och de var inte så intresserade av att ha oss där, säger säljaren Gunnar Birkehorn, föreståndare på behandlingshemmet Bråddbygården.
Men de sista åtta åren fungerade det jättebra. Vi har hade det som konferens- och kursgård och det var mest som ett andningshål där vi kunde få ett miljöombyte för våra klienter, fortsätter han.
Henrik \"Zäta\" Zetterbergs blivande sommarparadis har en speciell historia. Kiruna stad bebyggde tomten 1940. Då var det en barnkoloni för arbetarbarn.
1977 tog Synskadades förening i Medelpad över fastigheten. Köpeskillingen var symbolisk. Huvudbyggnaden var nedgången och Kiruna fick en krona för att bli kvitt besväret.
Till en början var det en samlingspunkt för våra medlemmar. Det fanns rum där de kunde bo under somrarna och vi hade surströmmingsfester och annat där ute. Men det var svårt att få verksamheten att gå runt, säger Gulli Moberg på Synskadades förening i Medelpad.
De sålde fastigheten till Synskadades Riksförbund förvaltning AB för 500 000 kronor 1990 som sålde den till Bråddbygården AB 1994 för 860 000 kronor.
Hockeymiljonären Henrik Zetterberg får nästan betala det fyrdubbla, 3 350 000 kronor.Han har ju kusiner i området och har vistats där mycket som grabb. Så för honom är det här mycket som att komma hem, säger Gunnar Birkehorn.
ST sökte \"Zäta\" för en kommentar i går men lyckades inte nå honom före matchen mot Danmark startade i Österrike.

Mer läsning

Annons