Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här löser man Knuten

/
  • 81-årige Elin Norberg och vårdbiträdet Ann Britt Axelsson träffas på Knutens aktivitetscenter flera gånger i veckan.
  • Roland Norman är kaffesugen efter att ha åkt de åtta milen från Långliden till Knuten i Nacksta.
  • Elin Norberg, vårdbiträdet Ann Britt Axelsson och Roland Norman träffas på Knutens aktivitetscenter flera gånger i veckan.
  • Knutens aktivitetscenter ligger på Axvägen i Nacksta.

På Knuten löser man knuten för den som är gammal och isolerad och för anhöriga som behöver andrum.
Aktivitetscentrets personal ser ibland exempel på när tillvaron har urartat.
– Det blir vanligare att det förekommer våld bland äldre och många söker hjälp för sent, säger Ann Britt Axelsson.

Annons

Ett åldringsmord har skakat Sundsvallsborna. Ett par som har levt ihop i ett lyckligt äktenskap hela livet orkade inte längre med tillvaron och den 83-årige mannen ska nu avtjäna ett sjuårigt fängelsestraff.

Allt fler blir allt äldre och vare sig man lever ensam eller i en parrelation kan det behövas stöd.

– Många håller uppe fasaden i det längsta men det finns hjälp att få även om det borde vara enklare att söka den. Många väntar för länge, säger vårdbiträdet Ann Britt Axelsson som har jobbat i kommunens dagverksamhet i många år.

Knuten riktar sig till personer med en mild till måttlig demenssjukdom. Syftet är att ge besökarna social samvaro och stimulerande aktiviteter. Verksamheten fungerar även som avlastning för anhöriga.

– Vi ger guldkanten. Det som krävs är att man har en diagnos och att insatsen har beviljats av kommunens handläggningsenhet, säger Ann Britt Axelsson.

Ett 60-tal pensionärer är inskrivna och 15-20 personer besöker verksamheten dagligen.

– Det här sviker man inte för en långskorpa, säger Elin Norberg.

I sju år har hon tillbringat ett par, tre dagar i veckan på Knuten. När hon började var hon nedbruten och deprimerad.

– Att jag kom hit är det bästa som har hänt, säger hon.

Elin Norberg har arbetat på affär och på en mäss men efter pensioneringen blev livet allt mer beskuret. När Elin började på Knuten kom hon ut ur sitt skal.

– Nu brukar jag åka på bilbingo och jag tar färdtjänsten till måndagsjazzen varje vecka. Från början frågade jag några jag känner om de ville följa med, men ingen hade tid. Då slog jag näven i bordet och bestämde mig för att åka själv, säger hon.

På Knuten utför man hushållssysslorna tillsammans, läser tidningar, sjunger, promenerar, gymnastiserar, handarbetar och spelar spel. Den som börjar på Knuten ska kunna gå och själv sköta toalettbesöken.

– Det passar inte alla men det kan vara värt att prova. Efter ett par gånger är många väldigt nöjda, säger Ann Britt Axelsson.

Roland Norman åker de åtta milen mellan det egna huset i Långliden och Axvägen i Nacksta tre gånger i veckan. Han har humorn i behåll och de andra gästerna lyser upp när han kommer in stödd på en rullator.

– Det var läkaren som föreslog att jag skulle börja här för åtta år sedan och det är jättebra. Även om jag har hemtjänst och får ett och annat besök hemma blir det ofta ensamt, säger han.

Mer läsning