Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har över 3 km till skola – nekas buss

/
  • Vägen utanför Wilhelm Westlunds och Anders Sundquists bostad är hårt trafikerad.
  • Anders Sundquist.

Från hemmet i Hov i Selånger är det 3,2 kilometer till Bergsåkers skola.
Ändå beviljas Wilhelm Westlund, tio år, ingen skolskjuts.
– Skolbussen går precis utanför dörren, säger pappan Anders Sundquist.

Annons

Enligt skolskjutsreglementet har barn i mellan- och högstadiet rätt till skolskjuts om skolvägen överstiger tre kilometer. Med skolväg menas kortast användbara väg mellan bostaden och skolan.

Det är oftast skolan som sköter bedömningen av skolskjuts.

Wilhelm Westlund har nyligen börjat fjärde klass. Dagen innan skolstart fick han beskedet att han inte beviljas skolskjuts.

– Det är så sjukt så det finns inte. Jag fick svar från kommunen att det är fågelvägen som gäller, säger Anders Sundquist.

Fågelvägen går över väg 86 och är 2,9 kilometer lång.

– Det är en hårt trafikerad väg med timmerbilar bland annat, säger Anders Sundquist.

Gång- och cykelvägen går under väg 86 och är 3,2 kilometer lång.

Wilhelm Westlunds granne är elva år, har börjat femman och är i samma situation. Hon beviljas ingen skolskjuts i år – trots att hon gjorde det i fjol.

Den som inte beviljas skolskjuts kan vända sig till kommunen och ansöka om skolskjuts för särskild omständighet, exempelvis trafiksituationen.

Ansökan hamnar hos Lars-Gunnar Sundholm, skolskjutssamordnare på Sundsvalls kommun. Som säger att det inte är fågelvägen som gäller – utan skolvägen.

Vad kan det bero på att barnen inte får skolskjuts när de bor längre än tre kilometer från skolan?

– De får med all respekt använda sina egna mätmetoder, men vi använder en webbkarta som mätmetod. Den visar tydligt om du befinner dig inom tre kilometer från skolan eller inte.

Varför fick flickan skolskjuts i fjol men inte i år?

– Det kan ha skett någon förändring i ansökan. Men jag känner inte till fallet och är inte beredd att kommentera enskilda fall.

Skolbussen går precis utanför, är det så svårt för den att stanna till och plocka upp barnen?

– Så kan man naturligtvis tycka, men då faller ju barn- och utbildningsnämndens bestämmelser. Det kan få kraftiga konsekvenser om vi bestämmer att alla som bor nära skolbussens rutt får åka med.

Avslår kommunen ansökan om skolskjuts går det överklaga till förvaltningsrätten.

– Det är ovanligt att den som överklagar får rätt. Handlar det om avståndsbedömning brukar det dömas till kommunens fördel. Men en del trafiksituationer är knepiga att bedöma, och då kan den som klagar få rätt, säger Lars-Gunnar Sundholm.

Anders Sundquist har nu ansökt om skolskjuts för sin son på grund av särskild omständighet. Han har inte fått något besked från kommunen än. Men grannen ska ha fått avslag.

Mer läsning

Annons