Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska soporna bli till värme

/
  • Wojtek Kaluzny från polska företaget Zrew hejar glatt på Sundsvall Energis Inger Axbrink utanför jättebygget. Franska, polska, danska och svenska arbetare är involverade i bygget, och engelska blir arbetsspråk.

Själva byggnaden är klar och pannan är på plats.
Men mycket arbete återstår innan allt är klart.
Om ett drygt år ska sopbilarna börja köra soppåsarna direkt från hemmen till Korstaverket, där de ska förbrännas för att bli fjärrvärme och elektricitet.

Annons
Vissa väggar och fönster återstår att montera, men annars är byggnaden i princip klar.
Nu återstår att få allt i ordning där inne.
Den nya avfallspannan är på plats och provtrycktes förra veckan. Ett gäng arbetare är som bäst i färd med att montera ytskiktet invändigt.
Utanför står Bengt Andersson från Bollstabruk och spikar ihop några små formar för gjutning.
De är till fundamenten under trappor och maskiner, berättar han och visar på betongfoten under närmaste trappa.
Bortanför pannan ska rökgasreningen färdigställas. Där sätter Stanislaw Prygocki från Polen på sig säkerhetsselen innan han klättrar upp och börjar svetsa ihop delar av ett jätterör.
I närheten håller ett gäng killar från Timrå Industriservice på att montera byggställningar, och flera våningar nedanför syns hjälmarna på åter andra arbetare som färdigställer sina pusselbitar.
Närmare 200 man från Sverige, Danmark, Polen och Frankrike är just nu involverade i arbetet. Engelska är det gemensamma arbetsspråket. De mer långväga gästerna bor på bland annat campinganläggningar och vandrarhem och arbetar intensivt medan de är här för att då och då kunna åka hem på en långhelg.
Antalet personer som arbetar med bygget har varit detsamma under en längre tid, men personerna i fråga har varierat. Nu försvinner till exempel många av betongkillarna, medan elektrikerna är på väg in.
Mängder av företag är involverade. NCC står för bygget, danska Vöhlund för leveransen av pannan och franska LAB Group för rökgasreningen, men de har dessutom ett stort antal underleverantörer.
När allt är klart ska hushållsavfallet köras direkt hit av sopbilarna. Soppåsar från hela Medelpad ska eldas upp i pannan för att bli främst fjärrvärme, men också elektricitet. Även vissa grannlän väntas leverera avfall.
Oljeförbrukningen kommer att minska till kanske en tredjedel av dagens.
Men det är inte bara utsläppen av koldioxid från oljeförbränningen som ska minska.
Vi har köpt marknadens bästa rökgasrening. Vi kommer faktiskt att minska utsläppen även av det som förknippas med avfallsförbränning, som kvicksilver och dioxiner, fastän vi bränner mer avfall, berättar Inger Axbrink, informatör vid Sundsvall Energi.
Hon ser själv fram emot att få fjärrvärme installerat i familjens villa på Södermalm nästa år.
Äntligen! Det har jag pratat om i fyra år. Nu kan vi ta bort oljepannan och få mycket billigare uppvärmning.

Fakta/Korstabygget
Målet: Minskat oljeberoende, ökad avfallsförbränning och mindre utsläpp till luften.
Pannan: En 50 meter hög rosterpanna som kan bränna hushållsavfall och verksamhetssopor.
Kapacitet: Den nya pannan ska kunna förbränna 160 000 ton avfall per år, vilket ska läggas till de 40 000 ton avfall en befintlig panna redan kan ta hand om.
Rökgasrening: Våt rökgasrening (farliga ämnen "duschas bort" från röken) samt katalysator.
Byggtid: Bygget startade våren 2004, intrimning och provdrift ska ske i slutet av nästa år, och 2007 ska pannan gå i kommersiell drift.
Kostnad: Cirka 900 miljoner kronor (den största investeringen någonsin för Sundsvalls kommun).


Mer läsning

Annons