Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här står tjejerna alltid i centrum

Tjejjouren startades 1998 av en grupp tjejer som var less på att ej få utrymme i samhället. Jouren var ett ställe där man fick stöd, förståelse och fick synas och höras.

Annons
Verksamheten
Tjejjouren driver en mer inåtriktad verksamhet i dagsläget. Tidigare hade de tjejgrupper, tjejcaféer, studiecirklar, information i skolan och kurser i självförsvar.
Vi har varit på ROKS som annordnar utbildningar i olika teman, till exempel våldtäkter, förklarar tjejerna. Där träffar man många kvinnojourer från resten av landet. Vi som är verksamma nu har för lite tid eftersom vi inte gör detta på heltid.
Men snart ska det börja gå ut på fritidsgårdar och informera. Hälften av de som kommer till tjejjouren är nya och hälften är gamla rävar. Därför vill de ägna mer tid åt att lära känna varandra. De har tidigare gjort mycket för andra. I och med detta så hann de inte att ta hand om sig själva och stärka sin gemenskap.

De har för tillfället ingen jourtelefon för de som behöver prata. Men en utbildning för detta är på gång för att de i framtiden ska kunna driva en sådan verksamhet.

Alla tjejer är välkomna att komma på tjejjourens blå möten, det är bara att ringa eller maila innan så att det är beredda på nya ansikten. Man får själv bestämma hur ofta man vill komma och hur aktiv man vill vara.

Vad är feminism enligt dej?
Maria: För mig är feminismen en rörelse som kämpar för ett jämställt samhälle. Kvinnor ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som män. Jag tycker att man kan vara för jämställdhet utan att vara feminist, ordet feminist för mig är någon som dels erkänner att vi lever i ett ojämställt samhälle och att det är ett problem som man vill lösa. Alla kan vara feminister, både män och kvinnor och jag önskar att fler män började kalla sig feminister. Alla skulle ju vinna på ett jämställt samhälle.Det finns många andra förtryck och problem i samhället förutom kvinnoförtryck men det är den sortens förtryck som jag själv känner av och därför brinner jag för feminismen. Ingen orkar lösa alla problem, och om man vill försöka förändra något så är det kanske lättast att försöka med det som ligger en närmast. Det betyder inte att jag inte har några andra åsikter, jag är inte bara insnöad på en enda fråga men i grund och botten är jag feminist och det genomsyrar hela min syn på samhället. Jag ser saker utifrån ett feministiskt perspektiv, för har man en gång fått upp ögonen för hur det är så går det aldrig att stänga dem igen.

Elisabet: Jag tycker att det handlar om att man ska hålla ögonen öppna och var dag jobba för en rättvisare värld. Men jag är verksam för min egen skull, för det är trots allt med mig själv man ska börja.

Sanna: Ja, det handlar om lika rätt i samhället.Orättvist
Maria: Många har tex aldrig hört ordet lubrikation, det vill säga när tjejen blir upphetsad. Erektion vet alla vad det betyder men hur många har hört ordet lubrikation? Vi lever i ett samhälle där mannen är norm och kvinnan undantag och det gör att kvinnans sexualitet är ganska tabubelagd.

Sanna: Tjejer har ingen respekt för sin kropp. Många har sex för att de vill bli bekräftade och känna sig omtyckta. De känner inte sitt eget värde. Man ska vara nöjd med sin kropp och med sig själv. Känna sig speciell och ändå likvärdig med alla andra.

Varför kvinnoförtryck?
Maria: Det är kanske helt enkelt så att män är rädda för kvinnor. Det är män som har makten och ingen ger ifrån sig makt frivilligt. Och för att inte kvinnorna ska ta makten ifrån dem så förtrycker de oss på olika sätt, så att vi inte ska våga försöka.

Elisabet: Det är viktigt att påpeka att det finns många andra feminster än de på tjejjourer. Det finns även många killar som är feminister, så det är inte lika hopplöst som det låter.

Maria: Många är fördomsfulla och det beror på att de är rädda, fördomar grundas ju på rädsla.

Sofie: Alla är vi rädda för det okända. Det som oftast säger att de är rädda för oss vet egentligen inte vad feminism handlar om.

Möten
Vi börjar med en runda där vi säger hur vi mår, berättar tjejerna. Sedan diskuterar vi kring aktuella frågor utifrån artiklar. Vi brukar även se på film och diskutera kring ämnet i filmen.
Elisabet: Vi har det allmänt mysigt och det är trevliga människor som dyker upp. Det är stimulerande att prata, ibland får man nya synsätt. Vi brukar vara ca sex stycken.
Maria: För mig är gemenskapen viktigast, det är många som tycker och känner som en själv. Och tillsammans är vi starka.


Ekonomi
Vi får pengar från kommunen och det är väldigt snälla med oss. Om vi ska göra något utöver de vanliga så kan man söka pengar. Kvinnojouren har till exempel två heltidsanställda. Vi har haft självförsvarskurs tillsammans med kvinnojouren. Sundsvalls kommun är väldigt vänliga om vi jämnför med andra kommuner i landet som får jobba ideelt. Maria och Sanna har 10% anställning.

Tjejer är mycket välkomna till oss, säger man. Våra möten är tisdagar kl. 18. 00. Adresen är hemlig, men vi kan nås via telefon eller mail. Man kan komma för att bara prata/umgås. Tel 122320. Mail: tjejjour_svl@yahoo.se

Mer läsning

Annons