Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här tågar Löfven genom Sundsvall

/

För första gången i historien:

Här första maj-talar en sittande statsminister i Sundsvall.
– Jag kan lova er att kärleken till GIF Sundsvall i bland får lite prövningar, sa Stefan Löfven till tusentals åhörare.

Annons

Stora torget i Sundsvall var platsen när S-ledaren fick välja var arbetarrörelsens stora högtid skulle firas.

– Det är stort. Det är det, sa han till ST om den historiska aspekten i valet att komma just hit.

– Jag åker gärna runt i hela Sverige, men det är klart när man får en sådan här möjlighet att åka norrut gör jag gärna det. Sundsvall är inte minst en kommun med samarbetande politiker över blockgränsen. Den här typen av samarbete tycker jag är väldigt roligt att se.

Vad har du hunnit se i Sundsvall hittills?

– Jag kom hit för inte så länge sedan. Jag har ätit lunch och träffat partivänner. Det är väldigt kul.

Läs också: Deltog i majtåget redan som bebis

Men det var en pressad S-ledare – som kritiserats för brutna vallöften – som besökte Sundsvall.

DN/Ipsos aprilmätning är skräckläsning för partiet – som med 27,7 procent av väljarna firar första maj med den lägsta noteringen sedan 1991, enligt Dagens Nyheter.

Sundsvalls och Timrås grundskolor är bland de 20 sämsta i landet, enligt SKL:s öppna jämförelser. Har du något förslag till hur framtiden bättre kan börja i skolorna i våra kommuner, som styrs av just socialdemokrater?

– Ja, och det gäller för hela landet. Först måste vi ha mycket mer tidiga insatser. Det är därför vi investerar mer i mindre barngrupper i förskolan, mindre klasser i lågstadiet och mer speciallärare. Det andra är att höja läraryrkets attraktivitet. Det tredje är att vi ska ha en mer jämlik skola där skolor som har större utmaningar ska få mer stöd.

Vid klockan två började avmarschen mot Stora torget.

Röda fanor vajade högt under parollen "kunskap, frihet och framtid".

Läs också: Stor säkerhet när Löfven intar Sundsvall

En dryg halvtimme senare intog Stefan Löfven talarpodiet:

– När jag klev av tåget var det någon journalist som frågade om jag, som Modoit, törs hit till Timrå-land... ja sa jag, men framför allt törs jag mig till GIF Sundsvall-land.

Efter att ha rivit ner applåder fortsatte statsministern hyllningarna.

– Jag kan lova er att kärleken till GIF Sundsvall ibland får lite prövningar, sa han och berättade om en anekdot där han i halvtid på en fotbollsmatch blev uppmanad att ta av sig en halsduk i klubbens färger.

Förutom stans allsvenska fotbollslag passade statsministern också på att hylla Skönsmons hemtjänst för deras unika arbetssättet.

– Personalen visste att det skulle bli för många besök på kort tid. Stressen, pressen... allt det som skapar sjukdomar och gör att folk måste sjukskriva sig. Men så ändrar man och låter personalen bestämma själva. Nu är skillnaden som natt och dag.

Läs också: Jonas Sjöstedt jobbar i Sundsvall

Med sig till publiken i Sundsvall hade han också en nyhet om en nationell satsning, som går ut på att nå över 85 000 unga som varken har jobb eller studerar.

S-ledaren gick flera gånger till angrepp mot förra regeringen i sitt tal – bland annat hånade Löfven Jan Björklund (FP).

– I åtta år har svensk skola styrts av en majors personliga åsikter, och efter en enda ekonomisk princip: De stora summorna till skattesänkningar, småsmulorna till Sveriges skolbarn.

Mer läsning

Annons