Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot hemtjänsten i Sundsvall

Ändrad organisation orsak till skandalerna Rena fel, dålig etik och arbetsmoral. Men också brist på ledning och en föråldrad kultur i hemtjänsten. Så förklarar utredaren Tomas Junkka sommarens allvarliga missgrepp.

Annons
Vid tre tillfällen i somras skedde allvarliga misstag av hemtjänstgrupper i Sundsvall. Äldre personer som borde fått besök nonchalerades. Två äldre avled och en person hittades skadad och medtagen.
Socialtjänstens ledning agerade hårt mot några anställda som sparkades.
Men ansvaret faller tungt också på politiker och ledande tjänstemän när Tomas Junkka, Gällivare, utreder händelserna. Han har 30 års egen erfarenhet av äldreomsorgen.
Junkka säger att anställda gjort allvarliga fel i alla tre fallen. Men han beskriver också hemtjänstgrupper som till stor del saknar ledning och tydligt ansvar för planering.
Orsaken finns i den omorganisation som poliitkerna beslutat om de senaste åren. Först togs gruppledarna bort, senare buntades hemtjänstgrupper ihop och varje områdeschef fick dubbelt så många anställda under sig. I dag tar inte chefen ansvar för den dagliga arbetet.
Kruxet är att inte heller någon annan i hemtjänsten har det formella ansvaret för planeringen. Därför kan rutinerna se helt olika ut i olika grupper och allvarliga misstag ske som i somras.
Junkka ser en förklaring i hemtjänstens historia. Den växte fram snabbt under 1970- och 80-talet med helt andra och enklare arbetsuppgifter. Då skapades en kultur som inte längre fungerar.
Enligt Tomas Junkka är hemtjänsten bra på att lösa både enkla och svåra situationer akut. Men grupperna klarar inte planering, dokumentation och frågor som kräver djupare insikt eller överblick.
Han föreslår två lösningar:
* Skapa ett gemensamt system för planering i alla hemtjänstgrupper. * Gör tydligt vem som har det dagliga ansvaret för arbetet i grupperna.
Utredningen redovisades på gårdagens möte i socialnämnden. Politikerna tog åt sig av kritiken och annonserade mer pengar och kanske fler chefer till socialtjänsten i nästa års budget.

Mer läsning

Annons