Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda straff i haschärvan

Två Sundsvallsbor och deras grossist i Malmö dömdes i går till fleråriga fängelsestraff för sin inblandning i haschärvan. Men en medåtalad kompis frias helt, och åklagaren tvingas lämna tillbaka 165 000 kronor som han anser är knarkpengar.

Annons
Tre unga män från Sundsvall. Alla i 25-årsåldern, med bakgrund i förorten och nära vänner.
En av vännerna greps på järnvägsstationen i januari. I en ryggsäck bar han sex kilo hasch maskerat som en julklapp, och hade just återvänt från Malmö.
Men polisen hade total koll på den stora knarkleveransen. Alla tre greps för delaktighet i knarkpartiet, och en tid senare slog polisen till mot deras leverantör i \"haschets svenska huvudstad\" Malmö.
Vid rättegången berättade kuriren att han var i desperat ekonomisk knipa. Det var därför han gjorde inköpsresan. Hans kompis medgav att han beställt och finansierat haschinköpet - men bara gällande två av de beslagtagna kilona.
Tingsrätten tror att beställningen hela tiden gällde sex kilo. Beställaren döms till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, kuriren får 3,5 år eftersom hans roll anses aningen underordnad.
En tredje Sundsvallsbo åtalades för stämpling till grovt narkotikabrott. Men under rättegången lyckades han överyga tingsrätten om att de kontakter och knarkaffärer han talat om i avlyssnade telefonsamtal i själva verket var uppdiktade. Att det var saker han sade för att imponera på sina kompisar.
Därför frikänns han.
Han är nöjd och glad. En rättvis och riktig dom, säger hans advokat Matts Norberg.
I två månader satt han häktad innan frikännandet, och har för avsikt att kräva uppemot 60 000 kronor i skadestånd av staten om frikännandet vinner laga kraft.
Malmöbon förnekade all inblandning i haschaffären. Men Sundsvallsbornas utpekande, avlyssnade telefonsamtal och inte minst beslag av 272 000 kronor i kontanter och en pistol i hans bostad övertygar rätten om att han var en knarkgrossist.
Vice chefsåklagare Peter Salzberg ville att alla pengarna skulle förverkas till staten som utbyte av brott. Men rätten gör en överslagsräkning utifrån vad de sex kilona kan ha kostat och landar på 107 000 kronor. Det finns inga bevis för att den arbetslöse Malmöbon tjänat ihop resten av pengarna på knarkaffärer och han får därför tillbaka 165 000 kronor.
ST lyckades i går inte nå åklagaren eller de andra advokaterna för besked om eventuella överklaganden.

\"Kuriren\"
24-åring från Nacksta.
3,5 års fängelse för grovt narkotikabrott och häleriförseelse med en stulen dator.

\"Beställaren\"
25-åring från Nacksta
4 års fängelse för grovt narkotikabrott och en misshandel på krogen.

\"Kompisen\"
24-åring från Sallyhill
Friad från åtal gällande stämpling till grovt narkotikabrott.

\"Grossisten\"
24-åring från Malmö
4 års fängelse för grovt narkotikabrott, häleriförseelse och vapenbrott.
Får tillbaka 165 000 av de 272 000 som åklagaren anser är knarkpengar.
Blir av med en skarpladdad pistol och en plasma-TV stulen på en polisstation i Malmö.

Mer läsning

Annons