Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hårdare klimat i Sundsvall nu"

/
  • Göran Persson har varit ordningsvakt och väktare i Sundsvall i över 20 år. Han märker av ett hårdare klimat och oroas över att droganvändningen sprider sig bland stadens ungdomar.
  • Göran arbetar både som ordningsvakt och väktare.
  • Dagbladet 29 juli.

För några veckor sedan kastades han genom ett krogfönster av en berusad gäst.
Att bli utsatt för hot och våld är en del i arbetet som ordningsvakt.
– Man blir loj mot hot. Man kan inte vara rädd i det här jobbet, säger Göran Persson som varit ordningsvakt i över 20 år.

Annons

Göran Persson började arbeta som dörrvakt på Sundsvalls krogar under 80-talet.

Sedan 1990 har han varit ordningsvakt och väktare – och under åren har han fått utstå både hot och våld i tjänsten.

För bara några veckor sedan kastades han genom ett krogfönster av en överförfriskad besökare.

– Det händer grejer i det här jobbet, helt klart. Ibland kan det hända mer grejer på en månad än vad det gör på ett helt år. Jag var ensam den här kvällen och jag brukar kunna hantera det, men det var en storväxt berusad man som säkert inte hade för avsikt att kasta mig i fönstret, utan han ville bara fram, säger Göran Persson.

Vad är det värsta du varit med om som ordningsvakt?

– En gång var jag nära att bli huggen med en heroinspruta. Det var bara centimetrar, och då hade jag dött för det hade blivit en överdos. Hot med mejslar och knivar är också vanligt. Att handskas med påtända ungdomar är inte heller lätt, för de är alldeles rabiata.

Hur är det att vara ordningsvakt i Sundsvall i dag?

– Det är ju ett vanligt jobb, men det är klart. Det var trevligare förr. Då var det mer småtjafs. Nu är det ett hårdare klimat med mer missbruk som går ner i åldrarna. Sedan är folk påpassliga i dag och de ska ifrågasätta när man gör sitt jobb. En gång blev jag slagen bakifrån, när jag grep personen var det någon som filmade gripandet och frågade vad fan jag gjorde. Men det är som jag brukar säga, ingen rök utan eld.

Göran Persson lyfter fram droger bland ungdomarna som ett av de största problemen i Sundsvall.

– Droger bland unga är det som gör mig mest orolig. De vet inte vad de gör och rätt som det är har de hamnat i en värld som de inte kan ta sig ur. Det går så otroligt fort, och det ökar hela tiden. En stor anledning till det är att klyftorna ökar i samhället. Det kommer att fortsätta öka om inte politikerna gör någonting, för just nu ser de inte verkligheten.

Vad kan lösningen vara?

– De krävs mer resurser. Nu finns det ordningsvakter på navet och då har det blivit lite lugnare. Sedan behöver vi jobba mer med förebyggande åtgärder. jag har själv varit ute på gymnasieskolor och pratat om droger, och det har varit uppskattat. Det har fått bra gensvar. De som har kunskap ska också få komma ut och informera i god tid.

Trots att Göran Persson är en erfaren ordningsvakt så erkänner han att han ibland blir rädd på jobbet.

– I det här jobbet kan man inte vara rädd, men ibland blir man orolig och fundersam när man möter vissa människor. Det är värst när folk har stickvapen på sig.

Ordningsvakter kan ibland uppfattas som arga och stöddiga – men det är en felaktig bild som Göran Persson vill sudda ut.

– Vi ska inte vara några gestapos som springer runt. Vi finns till för att vara trevliga och hjälpsamma och det tycker jag vi är i Sundsvall. Vi gör det här för att folket ska ha det bättre och känna sig tryggare i samhället. Det här jobbet har man inte för att bli miljonär. Du ska kunna gå fram till en ordningsvakt och be om hjälp, såväl om det är något akut eller om du vill fråga om vägen eller vad klockan är.

Mer läsning

Annons