Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdhandskar mot korridorvård

Arbetsmiljöverket har tappat tålamodet. Tonen skärps mot korridorvården vid Sundsvalls sjukhus. — Så här kan det inte fortsätta. Vi funderar på att tredubbla böterna, säger Efva Åström, arbetsmiljöinspektör.

Annons
Så sent som i förra veckan fick Efva Åström tips om att det åter stod sängar i korridoren på avdelning nio vid Sundsvalls sjukhus.
Det var tre nya fall som bröt mot vårt förbud. Patienter som hade ett klart behov av omvårdnad, men som placerades utan tillräckligt utrymme runt om, säger Efva Åström.
Nu vill arbetsmiljöverket i Härnösand ändra sitt förbud för att sätta större tryck på sjukvårdens ledning.
En möjlighet är att införa tredubbla viten som redan kollegorna i Malmö gjort. Då skulle landstinget Västernorrland få betala nära 100 000 kronor för varje dokumenterat fall av korridorvård istället för 30 000 kronor.
Vi måste göra något. Nu har våra böteskrav blivit nästan en administrativ rutin. Vi åker ut och tar en bild, lämnar in begäran till länsrätten och landstinget betalar. Ingen blir gladare av det, säger Efva Åström.
Hon kan också tänka sig att på något sätt tvinga fram fler vårdplatser för att undvika korridorvård.
Sjukhuset måste ta hand om sina patienter men det får inte ske genom rovdrift på de anställda, säger hon.
Arbetsmiljöverket förklarade sin inställning vid ett möte med sjukhusledningen i förra veckan. Men Staffan Magnusson, chef för medicinkliniken, förklarar att patienternas säkerhet alltid måste gå före krav på arbetsmiljön.
Jag tummar inte på säkerheten för att tillfredsställa arbetsmiljöverket, säger han.
Att lägga akuta patienter på annnat håll i sjukhuset blir allt svårare när vårdplatser dras in.
Vi kan inte heller flytta patienter mitt i natten, det är oetiskt. Resultatet är att vi har överbeläggning var och varannnan dag. Vår medelbeläggning är 100 procent. Så visst skulle vi behöva en våravdelning till, säger Magnusson.


Fotnot: Arbetsmiljöverkets förbud från 2003 säger att inga patientsängar får placeras med mindre utrymme än 80 centimeter runt om för att undvika skador hos de anställda. Undantag finns för akuta situationer.

Mer läsning

Annons