Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hastighetsmätning vid skolor och förskolor

Hastighetsmätningar med display i anslutning till skolor och förskolor ska få bilister att sänka farten när skolorna startar nästa vecka.

Annons
Vägverket Region Mitt, Västernorrlands läns trafik AB och NTF Västernorrland har tagit initiativet till hastighetsmätningarna. De har tillsammans med kommunerna utarbetat en handlingsplan som innehåller andra åtgärder också.
Drygt 3 000 föräldrar ska få ett material med tips och råd om hur man kan göra skolvägen säkrare.
Teckningar ska sättas upp i länets bussar i samband med skolstarten för att påminna alla resenärer om säkerhet vid på- och avstigning av bussen. Det ska även göras en inventering av länets skolskjutsvägar för att lokalisera "trafikfällor" vid av- och påstigningsplatser.
Örnsköldsviks kommun är en av de fem kommuner i landet som ska delta i försöksverksamhet med sänkt hastighet vid busshållplatser i samband med av- och påstigning i all busstrafik. Försöket med 30 kilometer i timmen påbörjas i januari 2006, avslutas i juni 2006 och utvärderas hösten 2006.
Om försöket, som ska testas även i Luleå, Kristianstad, Linköping och på Gotland, faller väl ut kommer sänkt hastighet vid busshållplatser att införas i hela landet under 2007.

Mer läsning

Annons