Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Havsörnar på frammarsch

/
  • Örnen har landat. Efter år av illegal jakt och påverkan av miljögifter har havsörnen ökat i antal. Bara längs Östersjökusten häckar runt 240 par.

Den svenska havsörnsstammen växer.
Nu finns det häckande par längs hela Östersjökusten.

Annons
För 200 år sedan fanns det gott om havsörnar runt om i hela Sverige. Hundra år senare var örnen nära utrotning på grund av förföljelse och jakt.
Arten hämtade sig något efter fridlysningen 1924. Sedan kom nästa bakslag. Miljögifterna DDT och PCB höll på att radera ut den svenska havsörnsstammen helt. Eftersom havsörnen befinner sig högst upp i näringskedjan fick den ett koncentrat av gifter i sig, och det försämrade reproduktionsförmågan. Äggskalen blev för sköra och många häckningar misslyckades.
Det var då, 1971, som Projekt Havsörn inleddes
Örnarna stödutfodrades på hemliga platser och en politisk kamp för att minska miljögifterna fördes. Och det gick vägen! Nu finns det runt 400 häckande par i Sverige.
År 2004 fanns det 240 säkra revirhållande par längs Östersjökusten, 53 i Lappland och 70 vid övriga sötvatten samt ströpar som har registrerats tidigare år.
Siffrorna har tagits fram av Umeå Marina Forskningscentrum. Där har man valt att inte precisera exakt var örnarna häckar, eftersom fågeln alltjämt lever under hot. Det finns fortfarande boplundrare och folk som skjuter havsörn.
Men kanske kan havsörnen bli en populär fågel. I Stockholms skärgård har man upptäckt att havsörnens närvaro har fått effekt på de växande skarvkolonierna. Örnen plockar ungar och sätter skräck i kolonier som nu börjar splittras och minska i antal.
Några nya hot mot örnen är inte aktuella. Inte mer än att det börjar bli ont om stora, starka tallar som orkar bära de gigantiska bona som havsörnen bygger. Upp till ett ton kan ett bo väga.


Fakta om havsörnen
Den har liknats vid en flygande trasmatta. Med en vingbredd som kan bli upp till 2,5 meter är den imponerande. Hanen kan väga upp till fem kilo och honan sex.
Medellivslängden ligger på 15 år. I fångenskap kan en havsörn bli upp till 30-40 år.
Det finns åtta olika arter av havsörnar runt om i världen. Den svenska varianten häckar och övervintrar i Sverige, med undantag för ungfåglar, som gärna drar söderut, till Skåne, Danmark och Tyskland.
Normal kullstorlek är två ungar.

Mer läsning

Annons