Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HBT

/
  • Här är både de svenska och Irländska ungdomarna samlade på Trinity College´s trappa.

Spin-programmet på Hedbergska har en tre veckors lång utlandspraktik i trean. Elever får själva välja var de vill åka och praktisera. Det finns också möjlighet att stanna i Sverige och göra det man är intresserad av. Jag, Jasmina, har fått den stora möjligheten att under en vecka få följa med Riksförbundet för sexuellt likaberättiganden (RFSL) ungdom till Dublin och träffa Irlands Ungdomsorganisation för homo, bi och transpersoner. Utbytet var ett EU-projekt, med stöd av EU programmet Ungdom. 14 engagerade unga svenskar begav sig till Dublin i oktober 2005. Här är några av deras berättelser.

Annons
Claire, Ireland, Dublin, 17 år
Jag har lärt mig mycket genom utbytet, det har varit väldigt positivt och alla svenskar är så underbara. Man har fått en större förståelse när det gäller HBT och lagstiftningen i Sverige som inte finns på Irland. Jag har också hittat min identitet och trivs med det. Jag trivs med att säga att jag är lesbisk. Det har varit en väldigt omtumlande vecka, många känslor och mycket stress, men samtidigt så har det gett mycket. Vi har också fått lära oss en massa om transpersoner och vilka olika förutsättningar de har jämfört med homo och bisexuella personer. Vi måste alla jobba för ett gemensamt mänskligt mål, för humaniteten.


Kevin, Ireland, Dublin, 18 år
Nu känner jag mig mer som en del av en familj, en gemenskap som jobbar tillsammans. Och jag vet nu att det finns folk man kan lita på. Det är ganska intressant att se att även om ni i Sverige har en annan lagstiftning så har vi båda samma typ av diskriminering. Man har kommit alla deltagare närmare och jag är säker på att vi har byggt upp något som vi kan använda oss av i framtiden.


Ove Bergenheim, 29 år, medlem i RFSL Ungdom.
Varför brinner du för HBT-frågor?
Det är ganska enkelt. Därför att jag är HBT själv och för att gruppen är en diskriminerad minoritet i samhället.
Vad har du fått ut av detta utbyte?
Höjdpunkten var att man fick träffa människor som är som en själv. Som man inte träffar i det \"vanliga\" samhället.
Vad identifierar du dig själv som?
Homosexuell, som dragar två gånger om året, så jag har någon liten transådra där kanske.
Hur blir du bemött av samhället?
Det har varit väldigt mycket problem i det förflutna. Min pappa kunde inte acceptera det så vi har ingen kontakt överhuvudtaget längre. På högstadiet blev jag kallad hackkyckling på grund av läggningen. Det var nog den jobbigaste tiden. Det är mycket grupptryck i den åldern, och det går ut över andra. Det var ingen som ställde upp för mig, så jag kände mig övergiven. Men jag tror, eller hoppas att det är en viss skillnad nu mot hur det var förut.
Vad vill du ändra på?
Jag vill ändra på allting som diskriminerar HBT i samhället, och tycker att alla ska ha samma rättigheter. Så länge det inte är så lever vi inte i en fullvärdig demokrati.


Therese Skoug, 18 år, Kristianstad, ordförande i RFSL Ungdom Östra Skåne
Varför brinner du för HBT-frågor?
För att det är en viktig del av mig. Mycket av det jag har upplevt önskar jag inte någon annan.
Vad har du lärt dig av utbytet?
Man lär känna sig själv bättre när man möter en annan kultur, annars blir man väldigt enkelspårig. Jag har sett att man kan arbeta fastän man har mycket motstånd.
Vilka skillnader har du stött på?
Irländarna är väldigt troende, men det stör inte så mycket som man tror att det skulle göra. För de skiljer på de olika sakerna. Religionen som är en del av en själv och sedan har man sitt så kallade vanliga liv.
Vad identifierar du dig själv som?
Bisexuell och queer vilket innebär att man inte låter könsrollerna styra en, även om jag kan definiera mig som \"kvinna\" så betyder det inte att jag tänker vara en \"riktig kvinna\".
Hur har du blivit bemött av samhället?
De flesta bryr sig inte. De mesta problemen jag haft är med mina föräldrar, vilket är en del av varför jag vill arbeta för RFSL Ungdom, för att andra ska slippa allt.
Vad vill du ändra på?
Bättre skolinformation om HBT, inte bara för de som går i skolan utan också de som håller på att utbilda sig till lärare. Gå igenom varenda skolbok och försöka göra dem mindre heteronormativa. Varför inte en matteuppgift med Per och Lucas som ska dela på hyran istället för Per och Lena? Det är ett sätt att integrera HBT personer på ett vardagligt sätt.


Linnea Ornstein, 21 år, Stockholm (Karlstad), Ordförande RFSL Ungdom Värmland, deltidsanställd på RFSL Ungdom och med i RFSL Ungdoms Internationella arbetsgrupp.
Vad har du lärt dig av utbytet?
Det är viktigt att träffa andra människor som har en annan syn på världen och kan påminna en om att man har saker att jobba mot fortfarande. Jag har lärt mig att inte ta saker för givet, att vi har det väldigt bra i Sverige.
Vilka skillnader har du stött på?
Framförallt så jobbade inte den irländska organisationen på samma sätt som vi gör, de hade bara den sociala biten. Men man kan se att utvecklingen följer samma mönster, förutom att det är cirka 50 år efter oss.
Vad identifierar du dig själv som?
Det är en svår filosofisk fråga. Queer, vilket innebär att man ifrågasätter normer och inte tar någonting för givet.
Hur har du blivit bemött?
Jag har alltid varit öppen för diskussioner och därför har det inte funnits mycket utrymme för ett negativt bemötande från samhällets sida.
Vad vill du ändra på?
På kort sikt så tycker jag att alla människor ska ha rätt till äktenskap, adoption av barn, inte behöva oroa sig för diskriminering i skola och arbetsliv. På lång sikt vill jag att HBT inte ska vara någon \"big deal\" längre, sexuella preferenser är oviktiga, alla människor ska få vara de de vill vara.Novi Flink, 23 år,

Malmö, medlem i RFSL Ungdom.
Varför brinner du för HBT-frågor?
Jag är aktiv för att jag vill hjälpa och stödja de människor som är lika mig själv. Kanske på sikt vara en förebild för likasinnade som befinner sig i samma situationer.
Vad har du lärt dig av utbytet?
Att transfrågan existerar i stort sett inte där, de förstår inte ens vad vi pratar om.
Vad vill du ändra på?
Jag vill hjälpa andra att utveckla sin personlighet på samma sätt som jag gjort. Trans som ej kommit lika långt som mig, stärka deras självförtroende, ge dem tips och råd.
Vad identifierar ni er själva som?
Intergender transvestit, kan finnas variationer men dessa är grunderna för oss båda.
Arawn:
Jag har också en gay historia, men jag är queer även sexuellt.
Novi:
Ju mindre könet spelar roll, ju mindre blir den sexuella läggningen viktig för mig.
Hur har ni blivit bemötta av samhället?
Vi är en man och en kvinna rent biologiskt och juridiskt vilket innebär att vi njuter av samma rättigheter som andra heteropar. De sjuka är att vi inte är mer normala än homo eller bisexuella, vi är samma skrot och korn. Det är helt korkat att inte alla ska ha samma rättigheter. Vi är betydligt mer komplicerade än de flesta samkönade paren, man vet ju inte vem som är mannen och kvinnan för oss, ibland kanske vi inte är något alls. \"Vi hittade en ficka i heteronormativiteten, trots att vi är de mest queera paret!\"Arawn Repka, 20 år Malmö, projektledare, med i RFSL Ungdoms förbundsstyrelse.
Varför brinner du för HBT-frågor?
Jag vill arbeta för dem som arbetar för mig. Om alla HBT personer i hela världen la ner lite tid för att arbeta för någon annan så skulle våra frågor lyftas snabbare. Mitt jobb är att engagera och entusiasmera folk att arbeta för varandras rättigheter. Skapa förutsättningar för varandras aktivism.
Vad har du fått ut av detta utbyte?
Man har fått känna att man inte är ensam i kampen, att Sverige inte är en ö. När vi arbetar för en fråga så ska de också kunna gynna andra länder. Ett större internationellt perspektiv behövs, att man delar med sig mellan organisationerna, så att alla slipper uppfinna \"hjulet\" på olika håll.
Vad vill du ändra på?
Jag vill komma närmare människor och deras vardag så att jag kan göra skillnad direkt. Jag vill också jobba med andra typer av diskrimineringar, för att det är precis samma sak som sker, en diskriminering mot det annorlunda. Dessa människor har samma verklighet som oss, ännu en gång så ska man inte behöva uppfinna \"hjulet\" på nytt.

Mer läsning

Annons