Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hela bygden dör"

Nedansjö skola läggs ner. Det hundraåriga lärosätet begravs till hösten. Oron och ilskan är mycket stor på orten - och nu smids planer på att starta en friskola.

Annons
Beslutet fattades trots att barnen i Nedansjö inte fått säga sitt. Det upprörde den grupp av bybor som kommit in till kommunhuset där barn- och utbildningsnämndens möte hölls i går eftermiddag.
Enligt FN:s barnkonvention har barnen rätt att säga sitt inför beslut som påverkar deras vardag så här väsentligt. Så har inte skett här, dundrade föräldern Eva Carlsson inför politikerna och tjänstemännen.
Den som gjort underlaget inför beslutet, tjänstemannen Hans Ekman, kunde inte svara på varför inte barnen tillfrågats. Det kunde inte heller politikerna.
Det är bara konstatera att det inte finns med, sade Hans Ekman.
Ordinarie nämndsordförande Leif Nilsson hade tagit ledigt för dagen. I stället fick partikamraten, Elisabeth Eng-Åkerlund (s), uppdraget att föra majoritetens talan om skälen bakom beslutet.

Vikande elevantal
Hon hänvisade till det vikande elevantalet och till att eleverna har förhållandevis nära till andra skolor. I höst skulle 27 elever ha gått i Nedansjö skola, vissa årskurser väntades bli helt tomma. För några år sedan gick över 58 elever i skolan.
Och det förslag som Nedansjöföräldrarna lämnat om ombyggnad av skolan bedöms bli för dyrt.
Elevantalet i de västra delarna Sundvall minskar så mycket att vi till slut riskerar att få för många tomma lokaler. Gör vi inte det här kommer vi att få lägga alla pengar på lokalkostnader i framtiden, och det vill vi inte heller, sade Elisabeth Eng-Åkerlund.
Nedansjöborna vädrade sina synpunkter vid en särskild frågestund i början av mötet och de lyckades även bryta sig in när ärendet skulle behandlas formellt av nämnden. Bitvis var situationen rörig.
Räkna inte med att barnen börjar i Stöde i stället. Alla kommer att söka sig in mot stan, där de flesta jobbar. På sikt måste de väl lägga ner i Stöde också, hävdade Krister Smedberg, som nu funderar på att flytta från Nedanjsjö.
Byföreträdarna tror nu att deras hus kommer att tappa i värde, att transporterna och väntan blir för lång för barnen när de ska till sina nya skolor. Dessutom är oron mycket stor att bygden utarmas.
Finns det ingen skola, inget fritids kommer det aldrig att flytta folk till Nedansjö. Bygden kommer att dö ut. Det blir följden av det här beslutet, sade Eva Carlsson.

Friskola diskuteras
Delegationen från Nedansjö lämnade nämndsmötet efter att beslutet fattats. I korridoren puttrade missnöjet. Nu diskuteras att starta en friskola.
Det är kö till förskolan och det finns en stor kull av fyraåringar. Så det finns gott om skolelever på sikt, sade Krister Smedberg.
Oppositionen i barn- och utbildningsnämnden reserverade sig mot nedläggningsbeslutet. Frågan om skolan i Nedansjö är nu färdigbehandlad - den bedöms inte vara tillräckligt viktig för att behandlas i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons