Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembyggt kök duger inte för restaurang

/
  • Uzeyir Sevgins planerar på att bygga ut sin rörelse till restaurang men miljökontoret menar att lokalerna inte duger.

Miljökontoret säger nej till alkoholtillstånd Uzeyir Sevgins planer att starta en restaurang i Sundsvall ser ut att misslyckas. Miljökontoret säger nej till alkoholtillstånd. Bakom avslaget finns kritik mot Sevgins kök, men också språkproblem och en rejäl kulturkrock.

Annons
Uzeyir Sevgin driver pizzeria Valentino på Kyrkogatan.
Nu vill han gå vidare och bygga ut rörelsen till en restaurang med turkiskt eller italienskt kök och alkoholtillstånd.
Det är många som kommer hit, men vänder och går när de hör att jag inte får servera alkohol, förklarar han.
Uzeyirs kök är godkänt för pizzabakning, kebab och enklare snabbmat.
Den hanteringen är bra i dag, där har vi inga anmärkningar, säger Yvonne Sellstedt, miljöinspektör.
Men diskussionen kring köket och hanteringen av livsmedel i Valentino har pågått ända sedan 1996. Miljökontorets kritik har varit hård. Och när Uzeyir vill starta en restaurang duger lokalerna inte alls.
Han visar sitt kök som är mycket välstädat. Men lokalerna är egentligen inte tänkta som kök. Det är ett riktigt hembygge med många provisoriska lösningar som kommit till efter långa diskussioner med miljökontoret.
Ibland har rena språkproblem ställt till det i kontakterna mellan Sevgin och miljöinspektören.
Vad är till exempel en \"avtorkbar vägg\" som Yvonne Sellstedt krävde vid ett tillfälle?
Uzeyir Swevgin målade väggen med vanlig väggfärg men Sellstedt menade något annat.
Det ska vara en hård yta som inte släpper igenom något, säger hon.
Uzeyir säger att han trots många påringningar och samtal inte får ordentliga besked om vad som måste göras.
Om hon bara talar om vad som ska ändras, så gör jag det, säger han.
Yvonne Sellstedt ser myndighetens roll på ett helt annat sätt.
En myndighet får inte vara konsult och peka där och där och säga hur han ska göra. Det måste en restaurangägare själv lära sig. Vi ska bara kontrollera vad som saknas och vad som är bra, säger hon.
Uzeyir kom till Sverige 1995 och har ägt pizzeria Valentino i ett par omgångar. Han är helt inställd på att stanna i Sverige och tycker att våra lagar och bestämmelser är bra.
Men det är fel om någon på miljökontoret gör egna tolkningar. Jag ska ändå kämpa vidare, jag kommer att låna pengar om det behövs, säger han.
Yvonne Sellstedt inser att det är svårt att vara företagare i dag och följa alla regler.
Men Urzeyir Sevgin har inte tillräcklig kunskap om livsmedelshantering. Kravet på kunskap ökar kraftigt när någon söker alkoholtillstånd och satsar på en full meny med många steg i matlagningen, säger hon.

Fotnot: Beslutet om alkoholtillstånd tas av socialnämnden efter att miljökontoret, polisen, skattemyndigheten, kronofogden och räddningstjänsten granskat ansökan.

Mer läsning

Annons