Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlig karta på ryska över Sundsvall

/
  • Statliga och administrativa byggnader (röd), militära och sambandsobjekt (blågrön), militärindustriella objekt (svart), framträdande byggnader (svart).

En hemligstämplad karta på ryska avslöjar oerhört detaljerade beskrivningar av Sundsvall.
Enligt överstelöjtnant Bo Sunnerfeldt är kartan ett bevis på en sovjetisk närvaro.
– Någon måste ha varit här och undersökt, speciellt när man har noterat trädens höjd och speciella vågrörelser, säger han till Sundsvalls Tidning.

Annons

Dagbladet kunde i går berätta att främmande ubåtar kan ha kränkt Sundsvall så sent som i fjol.

– Jag är hundraprocentigt säker på att svenska försvaret har fått in en trovärdig observation av undervattensverksamhet, sa Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare och författare.

Uppgifterna kom som en överraskning för hemvärnet.

Nu rapporterar Sundsvalls Tidning om en karta från 1979 – som enligt överstelöjtnant Bo Sunnerfeldt bevisar en sovjetisk närvaro.

– Den är hemligstämplad på ryska och innehåller väldigt detaljerade beskrivningar. Militärt intressanta objekt, flygbränsledepåer och hemliga flygbaser är utmärkta. Till och med trädens höjd finns beskrivet, säger han till tidningen.

På frågan om vem som har gjort kartan svarar Sunnerfeldt:

– Det kan jag inte spekulera i, men det är uppenbart att det är i ett militärt intresse när de dessutom är hemligstämplade på ryska. Någon har fått en uppgift att göra det och har gjort ett väldigt bra och tidskrävande arbete.

Mer läsning

Annons