Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten tvingas flytta

I dagarna börjar hemtjänstgrupperna i Njurunda flytta in i gemensamma lokaler. En besparing och förbättring menar kommunen, men alla håller inte med.
— Vi kan bara se att det blir mer omkostnader och mer osmidigt, säger Gunilla Edin på hemtjänsten i Njurundabommen.

Annons
I Njurunda finns tre hemtjänstgrupper som delar på sex lokaler. Kommunens uträkningar visar att man sparar cirka 270 000 kronor i lokalkostnader på att flytta alla hemtjänstgrupper till en gemensam lokal i Kvissleby. Men uträkningen som Gunilla Edin gjort visar något annat. Enligt henne innebär flytten att körsträckan ökar med sammanlagt 180 mil i månaden, bara för gruppen i Njurundabommen.
Och om man räknar på hur lång tid det tar att köra de 180 milen blir det lika med en 70 procents tjänst, säger Gunilla Edin.
Och för utom det behöver gruppen en extra leasingbil.
Eftersom varken Gunilla Edin eller någon av hennes arbetskamrater får ihop ekvationen så skickade de ett brev till Arne Näsvik, som är ekonomichef på socialkontorets ekonomienhet, för tre månader sedan. Enligt Gunilla Edin så har de ännu inte fått något svar på brevet.
En kalkyl som vi gjort visat att vi tjänar nästan en sjukskötersketjänst på att inte ha flera olika lokaler, säger Arne Näsvik, som menar att Gunilla Edin har fått svar på sitt brev.
För att få någon klarhet har hemtjänstpersonalen nu vänt sig till facket, som bjudit in Arne Näsvik och Ingegerd Nordin till ett möte kommande onsdag.
Men ekonomin är inte det enda som personalen i Njurundabommen ser som en nackdel. Bland annat ställer de sig frågande till varför de måste flytta redan fjärde april, när kommunens hyreskontrakt inte går ut förrän den sista december i år.
En annan sak är att det blir så långt till toaletten.
De har skrattat åt oss, men vi behöver en toalett här i bommen. Man åker ofta in hit och kissar under dagen, det blir för långt till Kvissleby, säger hon.

FAKTA/Gunilla Edins uträkningar
# Ytterligare en leasingbil måste hyras. Kostnad ?
# Alla vårdtagare bor i Bommen eller söderut. Vi måste därför alltid börja eller sluta med att köra 3 km. varje morgon + lunch + vid arbetsdagens slut. Detta innebär: 3 km * 4= 12 km * 5 bilar= 60 km * 30 dagar/mån = 180 mil extra/mån.
# Vi är ca 1214 pers./dag som arbetar. 5 min extra restid * 4 = 20 min * 12 pers = 240 min/dag * 26 dag/mån. Vi är hälften så många på helgen så vi räknar på 6 dagar i veckan = 104 tim./mån. Detta motsvarar i tid en 70 % tjänst som försvinner. Kostnad
# Besparingen är 6 500 :- i hyra.

Mer läsning

Annons