Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvärnet visste ingenting

/
  • Ronald Forsberg, kommendörkapten och chef för Västernorrlandsgruppen inom Hemvärnet.

Trots att misstänkt undervattensverksamhet ska ha pågått för bara något år sedan utanför Sundsvall så har inte Hemvärnet lokalt fått veta något.

Annons

Hemvärnet är den organisation från Försvarsmakten som nu finns kvar längs norrlandskusten. Ronald Forsberg är kommendörkapten och chef för Västernorrlandsgruppen inom hemvärnet, med bas i Härnösand. Han var med under 80- och 90-talen då ubåtsjakten pågick i bland annat Alnösundet. Han känner inte till uppgifterna om kränkningarna som ska ha skett under 2010-talet.

– Nej, det är ingenting som vi har varit engagerade i eller skulle ha fått information om att vi skulle spana efter, säger Ronald Forsberg.

Han menar att Högkvarteret och marinen i så fall tagit hand om underrättelserna där de lagras i databaser för att få fram ett mönster.

– Jag själv är faktiskt nyfiken också att få veta vad som händer, säger Ronald Forsberg.

En anledning till att Hemvärnet inte fått veta tror Ronald Forsberg kan vara tidsfaktorn.

– När Försvarsmakten får in en rapport kan den ju vara några timmar gammal. Och innan vi är på plats så utökas sökområdet i en radie per tidsenhet, viket gör att sökområdet kan bli enormt stort väldigt fort. Då kanske de har tyckt att det inte är värt att engagera oss, säger han.

Mer läsning

Annons