Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes dröm kan slås i spillror

För två år sedan hittade hon den perfekta platsen för både sig och den tänkta hästuppfödningen. — Vi flyttade bara för det här stället, säger Linda Annell. Nu hotas planerna, av jättebygget i Östra Birsta.

Annons
Utsikten över dalen var en av orsakerna till att Linda Annell slog till och köpte tomten. Nu har hon hunnit bygga hus och planerar ett stall, för att så småningom kunna föda upp Frieserhästar.
Det passar som hästgård och det är mycket hästar runtomkring. När jag hade byggt huset fick jag meddelandet. De kommer att bygga alldeles intill min tomt, säger Linda Annell.
Meddelandet innehöll information om att dalen kan bebyggas med 84 000 kvadratmeter köpcentrum och omkring 2 500 parkeringsplatser.
Jag har, som tur är, ganska mycket mark på andra sidan vägen så en liten verksamhet kan jag ha ändå, säger Linda Annell och tittar ut över ägorna.
Det nybyggda vita huset står uppe på en höjd. Allt är väl genomtänkt och även om inte insidan är helt klar skulle de ljusa rummen platsa väl i ett glassigt inredningsmagasin.
Man får ju nära till att handla, och kanske blir marken mer värd. Men det är inte pengarna som är viktiga. Man ska trivas, säger Linda Annell.
Tanken var att leva på hästuppfödning i framtiden, nu vet hon inte hur det blir med den saken. Sommarbetet kommer inte att räcka till eftersom hästarna knappast kan gå i hagar alldeles intill parkeringsplatser.
Det som känns värst är ändå att jag inte vet om jag kommer att trivas med att bo här.
Hon flyttade från Ånge till Sundsvall när hon hittade tomten som passade så bra. Den kändes helt rätt för en tjej som bott och vill fortsätta bo på landet.
Samtidigt är det ju nära till stan.
Terrassen är inte på plats ännu, men altandörren vetter ut mot dalen där grönskan snart kommer att spira. Kanske syns en jättelik byggarbetsplats om inte allt för länge.
2000 antog kommunfullmäktige en fördjupad översiktsplan, utvecklingen av Birstaområdet skulle vara återhållsam. Nu är planerna ett köpcentra större än det nuvarande i Birsta, den delen ersätter de gamla planerna för Norra Skön.
Jag förutsätter att det blir mer trafik nu. Jag har redan E4 bakom mig och jag kan ju knappast rida över ett köpcentra..., säger Linda Annell.
Hon påpekar att hästar alltid kan komma lösa och att risken för olyckor ökar väsentligt med mer trafik i närheten.
Jag är den typen som vill rida ut, jag tycker om naturen. Det här var min lilla naturplätt, det var den jag hade, säger hon.

Mer läsning

Annons