Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hett besök i het valfråga

Skolfrågan är den viktigaste sakfrågan för väljarna inför valet.
Åtminstone enligt DN/Ipsos augustimätning som publicerades i går samtidigt som Lärarförbundets ordförande, Eva-Lis Sirén, kom till Sundsvall för att träffa politiker.
Hennes budskap: satsa på de utbildade lärarna.

Annons

– Här i Sundsvall har man i alla fall kommit överens om en samsyn som man inte lyckats nå på nationell nivå. Det är det första viktiga steget. Sedan så handlar det om att omsätta det i praktisk handling, säger Eva-Lis Sirén.

Hon syftar på att politikerna i Sundsvall står bakom det gemensamma målet att ge barnen i kommunen Sveriges bästa skola till 2021. Ambitionen är högt ställd, men inte omöjlig att nå, enligt Eva-Lis Sirén.

– Men då gäller det att kavla upp ärmarna. Satsa på lärarlöner och utbildade lärare och ge lärarna förutsättningar att utföra sitt arbete och få ned sjuktalen. Det ger resultat, säger hon.

Lärarförbundet rankar Sundsvall som landets 253:e skolkommun av 290. Enligt rankningen, som publicerades i måndags, så ligger bland annat lärarnas löner under riksgenomsnittet. Samma sak gäller elevernas meritvärden. Dessutom är sjuktalen höga bland lärarna.

Rankningen bygger på statistik från bland annat Skolverket och SCB. Nytt för i år är också att fristående skolor finns med i det statistiska underlaget, även om det finns brister i det tillgängliga sifferunderlaget.

Vad Eva-Lis Sirén och Lärarförbundet pekar på är att Sundsvalls kommun samtidigt tillför resurser över riksgenomsnittet på lokaler för skolan. Där har till exempel landets bästa skolkommun, Vellinge, satsat för att få ned lokalkostnaderna med bra resultat, konstaterar hon.

Vid sitt besök i Sundsvall passade Eva-Lis Sirén även på att såga Folkpartiledaren och utbildningsminister Jan Björklunds utspel om att skolan borde förstatligas och förslaget om att införa ordningsbetyg i skolan. Utspel som kan ha bidragit till att Folkpartiet återhämtat en stor del av förtroendet bland väljarna i skolfrågan – som ökat från 20 till 26 procent sedan juni, enligt DN.

– Att förstatliga skolan är en oerhört lång och krånglig omväg för det man kan göra här och nu, säger hon.

Mer läsning

Annons