Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historien är något som ständigt...

/
  • Staketet runt herrgårdsträdgården fanns med på ett foto från 1800-talets mitt. Nu är det mesta i trädgården återskapat till ursprungligt skick.

Historien är något som ständigt pågår och inte stannar i ett visst skede eller århundrade. Det är det här man vill visa på Svartvik i Njurunda, där historien började för 200 år sedan och fortsätter till nutid. En berättelse om Sundsvalls historia från småstad till en myllrande industriort.

Annons
Före sågverksepoken bodde det bara några hundra männsikor i Sundsvalls stad. Några decennier senare fanns det 43 sågverk bara i Sundsvallsdistriktet, berättar projektledaren Sven Nordström.
Tusentals människor från hela Sverige kom till Sundsvall för att få anställning på sågverken. Staden växte både befolkningmässigt och ekonomiskt. Med sågverken kom också pengar och rikedom.
Svartviks historia börjar på tidigt 1800-tal när en lastageplats anlades. Redan då skeppades virke i stora mängder till kontinenten. På Svartvik tvättades bräderna som sågats i Matfors och lastades på båtar.
Från 1838 till 1862 fanns ett varv på Svartvik. Under den korta tiden lär det ha byggts 34 segelfartyg på varvet som tillsammans med Sundsvalls varv och Vifsta varv var de största längs norrlandskusten.
Familjen Dickson som köpte sågen i Matfors på 1820-talet och tio år senare lastageplatsen på Svartvik, följde med i den tekniska utvecklingen. Ångsågarna som började användas vid 1800-talets mitt ökade kraftigt produktionen.
Historien tar inte slut med sågvekstiden på Svartvik. I början av 1900-talet byggdes en massafabrik på platsen som var igång tills början av 1970-talet.
Men just där kunde historien ha tagit slut. För tjugo år sedan stod byggnaderna och förföll efter att Sundsvalls kommun köpt anläggningen av SCA. De ansvariga ville riva husen. Resultatet blev en folkstorm.
Här har berättelserna hela tiden hållits levande genom att nästan alla jobbade på fabriken och bodde i närheten. Nu ville man ta bort deras minnen.
Det blev ingen rivning. Många av husen restaurerades med hjälp av pengar bland annat från riksantikvarieämbetet på 1990-talet. Ansvaret för verksamheten lades över på olika föreningar. Ungefär 600 personer är inblandade i de olika aktiviteterna på Svartvik.
Men tiden har inte stått stilla. Förra vintern byggdes Kunskapsloftet, en samlingslokal för forskare och olika evenemang. I dagarna görs det sista på den nyanlagda lekplatsen och herrgårdsträdgården.
Trädgården var en viktig statussymbol vid 1800-talets mitt. Att ha många blommor och ovanliga växter var något fint.
I trädgården stannar historiens ögonblick en stund för att vi ska kunna se tillbaka. Och kanske lära oss något av den tiden som liksom idag är en brytningstid. Då från bondesamhälle till industrisamhälle. Idag från industrisamhälle till något vi inte riktigt vet.
Det var en hård tid men människorna överlevde. Om vi tittar tillbaka kan vi få både hopp och framtidstro från människorna som levde då, säger Sven Nordström.

Mer läsning

Annons