Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt när nya E4:an invigdes

/
  • Ballongsläpp till tonerna av en fanfar från projektchefen Magnus Lundbergs trumpet gav invigningsceremonin en festlig inramning.
  • Peter och Philip Stridsberg släppte på den första trafiken i Maj.
  • Magnus Lundberg, projektchef, har varit med under hela projektet och för honom blandades glädjen med vemod.
  • Marie-Louise och Robert Ekström bor precis intill vägen och var väldigt positiva inför den nya E4:an.
  • Johan Eklund, GIF Sundsvall, och oppositionsrådet Jörgen Berglund.

En heroisk insats som lett till en historisk händelse. Så kallade projektchefen Magnus Lundberg den nya E4:an i sitt tal på söndagens invigning där de första bilarna kunde rulla mellan Myre och Skönsmon.

Annons

Söndagen var en grå novemberhistoria men vid Myre utspelades glädjescener när fyra års arbete nådde sitt slut. Trafikverket hade bjudit in till en öppningsceremoni där flera som varit delaktiga i projektet höll tal.

– Med det här bygget har Sundsvall fått en känsla av "Yes, we can!", låt oss ta med oss den andan och bygga vidare på andra projekt, sa Palle Sjölander, samordnare för Sundsvalls kommun i projektet.

Flera av de andra talarna påpekade den betydelse nya E4:an kommer ha för Sundsvall och regionen. Bättre framkomlighet, högre säkerhet och miljövänligare var några av de aspekter som det trycktes särskilt på. Utsläppen på sträckan kommer minska rejält då bilisterna slipper stanna för alla de trafikljus som tidigare fanns på den gamla vägen. Marie-Louise och Robert Ekström bor granne med vägen och gladde sig åt invigningen.

– Man måste hänga med utvecklingen, det är jätteviktigt. Vi har åkt bil mycket runt om i Sverige, där vägarna varit så fantastiskt fina att det nästan varit så att man skämts när man kommit upp hit, säger Marie-Louise Ekström.

Under söndagseftermiddagen skulle paret köra en premiärtur.

– Det kommer ju bli en sådan stor skillnad på tiden, mycket enklare att ta sig in till stan och inte lika knöligt som förr, säger Robert Ekström.

För Magnus Lundberg, som jobbat med projektet ända sedan starten, var det blandade känslor på söndagen.

– Det känns fantastiskt skönt att det är klart, och att det kommer vara så positivt för staden. Samtidigt blir det vemodigt när man jobbat med något under så lång tid, säger han.

Mer läsning