Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälmens spänne – en fråga om liv och död

/

Den tragiska strypningsolyckan i en lekställning i Njurunda väcker frågor om cykelhjälmar med grönt spänne. Enligt en rekommendation ska de bara användas på barn upp till sju år.

Annons

– Men har man ett livligt barn kan man använda dem längre än så, säger Mona-Lill Landström vid NTF.

I artikeln om 12-åringen som fastnade i en lekställning vädjade pojkens pappa till andra föräldrar om att de skulle kontrollera att barnen har hjälmar med grönt spänne men frågan är inte helt okomplicerad.

Läs också: 12-årig pojke strypt i lekställning – kämpar för sitt liv

Lagen om cykelhjälm gäller unga upp till 15 år och det finns rekommendationer gällande spännena. Småbarnshjälmar eller lekhjälmar har tagits fram för att hjälmarna skyddar lika bra som andra hjälmar, men har ett spänne som löser ut om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen i samband med lek.

– Forskarna är lite oense i den här frågan. En del anser att det vore enklare om alla hjälmar hade grönt spänne medan andra säger att den som är äldre än sju år bör ha en hjälm med ett vanligt svart spänne. De menar att för den som cyklar fort kan spännet gå upp vid en olycka utan att man fastnar på grund av gravitationskraften.

Äldre barn och vuxna har troligen också lättare för att förstå den fara ett fast spänne kan utgöra.

– Men jag har aldrig hört talas om att någon har cyklat med en hjälm med grönt spänne och det har gått upp. Har man ett livligt barn tycker jag man kan fortsätta ha en hjälm med grönt spänne även efter sju års ålder, säger Mona-Lill Landström.

Enligt henne är det viktigt att föräldrar pratar om riskerna när det gäller ha hjälm på sig vid klättring och lek.

– Men barn är barn, det vet vi alla. Ibland lyssnar de inte och förstår inte farorna och man kan aldrig klandra någon. Sedan ska det förstås inte finnas lekställningar där barn kan fastna. En lekställning ska ju inte vara farlig, anser hon.

Mer läsning

Annons