Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpande händer för sorgliga ränder

/
 • Journalisten Mia Berg är initiativtagare till att Randiga huset startar i Sundsvall för att hjälpa familjer i sorg.         – De här familjerna har varit lämnade åt sig själva i Sundsvall, säger Mia Berg.
 • ST, 20 augusti.

Randiga huset startar snart i Sundsvall för att hjälpa familjer som drabbats eller är på väg att drabbas av dödsfall.
Men trots att ämnet är sorg känner journalisten och initiativtagaren Mia Berg ändå en stor glädje att satsningen äntligen blir verklighet i Sundsvall.

Annons

ST berättade nyligen att Randiga huset öppnar i Sundsvall i september för att med regelbundna intervall erbjuda mötesplatser för familjer i sorg.

Verksamheten har sina rötter i Stockholm och Mia Berg blir regionansvarig när man nu även drar igång i Sundsvall. På sikt vill man sprida verksamheten över hela Sverige och det pågår förberedande processer i Örebro och Göteborg.

– Om tio år hoppas vi att Randiga huset kan bli ungefär så stort som Bris är i dag, säger Mia Berg.

Mia Berg drabbades själv som sjuåring av att hennes pappa dog och för två år sedan kom hon ut med boken Dödsviktigt. Boken handlar om hur det kan vara att som barn förlora en förälder.

Men varför heter det randiga huset?

– Man säger att barns sorg är randig. Barn sörjer inte som vuxna som kan gå in djupt i sorgen och stanna länge, men barn orkar inte det. När barn sörjer så kan de vara jätteledsna, arga eller frustrerade, men sen så plötsligt kanske de sticker i väg och leker, säger hon.

På ytan kan det se ut som om allting är som vanligt.

– Och som vuxen är det då lätt att tro att nu har det gått över, men det funkar inte så. Barn går till det vanliga och hämtar kraft och sen orkar de sörja lite till, säger Mia Berg.

På frågan om det finns någon ålder när barnen drabbas extra hårt av ett dödsfall säger hon att alla barn är sårbara.

– Och att säga att ett litet barn inte förstår vad som händer, det gör vi vuxna ofta, men det är lite att förväxla förmågan att känna med förmågan att uttryckas sig, säger Mia Berg.

Hon pekar att bara i Västernorrlands län finns det varje år 100–150 barn och unga som förlorar en förälder. Därutöver är det även syskon och nära anhöriga som dör.

Barn som drabbas av sorg är en bortglömd grupp och ändå är risken dubbelt så stor för desss att till exempel utveckla självskadebeteenden och tre–fyra gånger så stor risk att hamna i kriminalitet enligt forskning.

– Det här låter så hemskt och ibland känner jag, vem är jag som målar upp det här när någons förälder har dött. Men det är så klart inte det som jag är ute efter. Det jag vill visa är att det är viktigt att ta hand om sorgen, för då sjunker siffrorna, säger Mia Berg.

Randiga husets första möte hålls den 6 september i Sundsvall i Familjecentret Kraftkällans lokaler på Östra Långgatan. Mötena är kostnadsfria och familjerna får träffa andra med liknande erfarenheter. Man samlas kring någon gemensam aktivitet och fikar tillsammans, samtidigt som man har kunnig personal på plats.

Kärntrupperna består av familjebehandlare Kristina Renard-Hård och anhörigkonsulenten Annilla Augustinsson från Sundsvalls kommun samt socialpedagogen Elisabet Edefors från Familjecentret Kraftkällan. Alla i trion får gå in på sin arbetstid, vilket just nu innebär en lördag i månaden och dessutom får man låna lokalen utan kostnad.

Bakom satsningen står även landstinget, Bilda samt Hospice.

Httills är fyra möten planerade under höstterminen.

– Men vi tänker oss absolut en fortsättning. Vi vill utöka verksamheten men vi kommer att ta ett steg i taget, säger Mia Berg.

Mer läsning