Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälper utsatta på flykt

/
  • Anette Sintorn, Mia Berglund, Berivan Mohammed och Ingela Nordlander är fyra av de nio sundsvallsbor som arrangerar insamlingskväll för Kobane.

Det mänskliga lidandet i Syrien fick en grupp sundsvallsbor att reagera. Nu samlar de in pengar genom en musikkväll.
– De lever under fruktansvärda förhållanden på flykt, säger Berivan Mohammed i gruppen #sundsvallförkobane

Annons

Hundratusentals människor är på flykt i kurdiska delarna av Syrien och Irak, undan islamistiska terrorgruppen IS.

– många kvinnor och barn har blivit bortrövade och finns på någon sexslavsmarknad, säger Berivan Mohammed, som själv härstammar från en by bara några mil ifrån området i Syrien där terrorgruppen IS härjar.

Det var när Berivan Mohammed drog i hop en grupp på för att hjälpa två familjer att fly från Syrien till Tyskland som idén kom att de ville göra något mer.

– Min son har klasskamrater som kommer från de där hemska förhållandena, det känns rätt att hjälpa till, säger Mia Berglund, deltagare i insamlingsgruppen.

– Vi har pratat i gruppen om att vi också gör det här för att vara förebilder för våra barn, att alla kan göra något och hjälpa till fast man är långt borta, säger Berivan Mohammed.

Nu jobbar nio sundsvallsbor ideellt för att få i hop insamlingskvällen som inträffar nu på onsdag klockan 19.

De som besöker arrangemanget på Kårhuset i Sundsvall kommer bland annat att få lyssna på gospelmusik och se livekonst.

Inträdespengar och pengar från lotter som säljs går till fullo till insamlingen eftersom alla som deltar jobbar gratis.

– Vi har valt en organisation som heter Kurdiska Läkarsällskapet som ska få pengarna, det är en av de få organisationerna som finns på plats där nu, säger Berivan Mohammed.

Under tisdagen kommer en läkare från Gävle, Fatah Atroshi att åka ner och jobba för Kurdiska Läkarsällskapet och han kommer också att återrapportera vad pengarna går till.

– Alla i Kurdiska Läkarsällskapet jobbar ideellt, de betalar sina resor själva, alla pengar kommer fram och blir till hjälp på plats, säger Berivan Mohammed.

Mer läsning