Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög hyra skrämmer inte studenter

4 560 kronor i hyra för en tvåa är inte för mycket - även om man lever på studielån. Alla 24 lägenheter som Mitthem helrenoverat till toppskick har redan hyrts ut. — Vi trodde inte att de skulle gå så fort, säger Lena Norberg, säljare på Mitthem.

Annons
En vanlig studentlya hos Stubo på 20 kvadratmeter med egen dusch, toa och kokvrå kostar 2 990 kronor. Bredband och el ingår och studenter betalar hyra bara tio månade om året.
Ett sätt att få studielånet att räcka längre är att dela lägenhet med två andra studenter i en lägenhet. Som eget revir har man då bara ett rum på nio kvadrat och hyran är 1 650 kronor i månaden.
Men att dela bostad med andra studenter lockar inte alla. Förra året fick Mitthem \"rea\" ut delat boende till halva priset.
Vi hade en kampanj under sommaren eftersom vi hade många tomma lägenheter, säger Lena Norberg.
Mitthem har byggt om 12 större lägenheter till 24 nya fräscha ettor och tvåor med nya vitvaror. Hyrorna ligger från 3 700 kronor för en etta på 44 kvadrat till 4 560 kronor per månad för en tvåa på 60 kvadrat. Men eftersom studenterna betalar hyra bara tio månader om året sjunker kostnaden till 3 083 kronor respektive 3 800 kronor per månad.
Det är inflyttning i dag och alla har hyrts ut, säger Lena Norberg.
Hon tycker att hyran inte är så hög eftersom studenterna får bo gratis två månader på sommaren. Dessutom ingår el och bredband i hyran.
I år blir det ingen kampanj med hyror till halva priset.
Just nu är det stiltje och vi har 200 lediga rum kvar. I början av nästa vecka får studenterna veta om de kommit in på andra antagningen. Då blir det litet fart igen, säger Lena Norberg.
En studerande som har tagit fullt studielån har 6 916 kronor i månaden att leva på.

Mer läsning

Annons