Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög självrisk vid vattenskador

Vid en vattenskada i tvättstugan ringde Håkan Andersson omedelbart försäkringsbolaget. Men han riskerar att inte få ut ett öre. — Är det någon mening att ha försäkring på huset om man ändå får betala själv, säger han upprört.

Annons
Tidigare i vår upptäckte Håkan Andersson i Västenå, Njurunda, en dag att golvmattan i tvättstugan släppt från underlaget och att det tycktes vara vatten därunder. Han kontaktade omedelbart sitt försäkringsbolag.
En man från Folksam kom och tittade och konstaterade att kostnaden för att fixa skadan understeg självrisken.
Hade hela huset brunnit ner hade jag fått betala 1500 kronor i självrisk. Men för en liten vattenskada handlar det om 6000, säger Håkan Andersson upprört.
Många försäkringsbolag har en självrisk på just 1500 kronor. Men vid vissa typer av vattenskador gäller förhöjda självrisker på mellan 2000 och 10000 kronor.
Dessutom räknar bolagen med en värdeminskning eller ett åldersavdrag vad gäller själva materialet. I synnerhet vad gäller våtrumstapeter och plastmattor sjunker ersättningsnivåerna snabbt.
För Håkan Andersson och hans fru Marita svider beskedet.
Är det någon mening att ha försäkring på huset om man ändå får betala själv? säger Håkan upprört
Mannen från försäkringsbolaget rekommenderade Håkan att själv fixa problemet för att komma undan billigt.
Men Håkan Andersson varken vill eller kan göra jobbet själv. Dels är han sjukpensionär och dels har han ingen erfarenhet av att lägga golvmattor.
Han vill att en fackman ska göra jobbet så att det blir ordentligt gjort, men han drar sig för utgiften.
Det svider ju när man lever på sjukpension, säger hans fru Marita.

Mer läsning

Annons