Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga halter av cancerämnen i Sundsvallsluften

Nivån av de cancerframkallande ämnena PAH är höga i Sundsvall jämfört med andra städer. Och ämnena sprids främst via luften, visar en ny rapport från Institutet för Miljömedicin.

Annons
I våras uppmättes höga halter av PAH-värden vid det tilltänkta bostadsområdet Lappstaden och Skönsmons förskola.
Efter upptäckten beslutade landstinget, länsstyrelsen och Sundsvalls kommun att beställa en mer genomgående undersökning av Institutet för Miljömedicin (IMM).
Nu är institutet klar med undersökningen. Resultatet visar följande:
1. Nivåerna av PAH är betydligt högre i Sundsvall än i övriga städer i Sverige. Främst är det utsläppen i luften som påverkar.
2. Betydligt färre personer påverkas av PAH från mark och jord. Intaget av PAH till människor från hemodlade grönsaker, frukter och bär är förhållandevis litet, visar genomgången.
IMM föreslår nu åtgärder för att minska föroreningarna av PAH i Sundsvallsluften. Utsläppen kommer främst från Kubals aluminiumsmältverk, men även från trafik och vedeldning i området.
Dessutom vill IMM ha fortsatt provtagning och sanering av mark intill Skönsmons förskola och de planerade bostäderna i Lappstaden.
Samtidigt konstaterar Livsmedelsverket att den gamla rekommendationen om att allmänheten i Skönsmon inte bör äta storbladiga grönsaker, ska tas bort.
Däremot bör de boende i området fortfarande avlägsna de yttre bladen på sallad innan den inmundigas.
Resultatet av undersökningen redovisas mer ingående vid en presskonferens under onsdagen.

Mer läsning

Annons