Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga halter miljögifter i vattnet

/

Sedan 2010 har SGU undersökt vattnet kring Västernorrlands kust.
Resultatet visar att det är stora mängder miljögifter i vattnet.
– På sikt måste man göra någonting åt det här men det är en väldigt besvärlig och dyr hantering, säger statsgeologen Anders Elhammer.

Annons

På uppdrag av länsstyrelsen har SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, undersökt vattnet längs Västernorrlans kust i fyra års tid. Projektet heter fiberbanksprojektet och syftet har varit att kartlägga förorenade sediment längs länets kust. Under år 2010 och 2011 och några veckor 2014 har SGU undersökt 30 områden längs Västernorrlands kust. Nu är de klara med rapporten som visar att vattnet längs Sundsvallsfjärden innehåller stora mängder miljögifter.

– De här fiberbankerna, som ligger väldigt strandnära, innehåller stora mängder miljögifter. Man trodde att miljögifterna var begravda i havsbotten för det här är gamla synder men i och med att man har aktiviteter i bankerna, så som skred och jäsning, så förs de upp till ytan igen och då blir de tillgängliga för mikroorganismer. Dessa äts av fiskar, som äts av örnar som inte kan reproducera sig. Det är ingen fara att bada om man inte trampar på bankerna men det gör man oftast inte om man inte badar vid industrier. På sikt får man göra någonting åt det här men det är en väldigt besvärlig och dyr hantering, säger statsgeologen Anders Elhammer.

2009 fick länsstyrelsen 6,9 miljoner kronor av Naturvårdsverket för att kunna finansiera projektet. Irene Hedlund på länsstyrelsen säger att de nu har fått en bild av hur miljösituationen ser ut i vattnet.

– Vi visste att det fanns höga halter av kvicksilver i vattnet men resultatet visade att det finns högre halter av gifter och tungmetaller än vad vi först trodde. Nu ska vi försöka bedöma hur vi ska gå vidare med den här informationen.

Mer läsning

Annons