Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga oljepriser minskar vinsten för Sundsvalls energi

Att inte höja fjärrvärmetaxorna i Sundsvall minskar vinsten för Sundsvalls Energi med minst tio miljoner kronor.
— Priserna på fjärrvärme skulle behöva höjas, bekräftar Anders Jonsson företagets vd.

Annons
Det är en delikat balansgång som företaget tvingas göra för närvarande. Skenade priser på olja med upp till 60 dollar per fat gör att företaget borde höja priserna omgående för att hålla årets budget.
Det blir fort stora pengar, bekräftar Anders Jonsson.
I stället har förtaget medvetet valt att avvakta och för en intern dialog med Stadsbacken, som representerar ägaren Sundsvalls kommun, om framtiden.
Till syvende och sist är det ägaren som bestämmer men vi försöker få dem att acceptera en lägre vinstnivå under ett år, säger han.
Det gäller enligt honom att övervintra då framtiden, trots risk om mycket höga oljepriser, ser mycket ljus ut. Samtidigt gäller det att inte skrämma bort intresserade kunder med stora prishöjningar.
Men det finns ridk för att vi tvingas höja priserna med någon procent vid årskiftet om oljenotan blir för stor, konstaterar Anders Jonsson
Antalet nya kunder har ökat markant under de senaste åren. Skenade elpriser som tycks stiga oberoende om det är lite eller mycket vatten i magasinen och elgiganterna Vattenfall, Sydkraft och Fortums ständiga jakt på allt högre vinster på kundernas bekostnad har medfört att många vanliga villaägare insett att fjärrväme både är problemfri och billigare än el.
Gemensamt för elbolagen och Sundsvalls Energi är att företagen har något av monopolsituatíoner på sina respektive marknader. Något som det kommunala bolaget i Sundsvall hävdar att de inte utnyttjar.
Våra priser är väldigt konkurrenskraftiga och vi har aldrig fått så många nya kunder som nu, berättar Anders Jonsson.
Det är dock enligt honom ett tufft år som ligger framför företaget. Besvärligast tycks första halvåret 2006 bli då företaget till dess kommer att bli tvungen att köpa stora mängder olja oberoende hur högt priset blir. Han hoppas därför att det blir en mild vinter för att oljenotan inte ska bli för stor.
Det är inte ofta vi hoppas att få sälja så lite som möjligt, konstaterar Anders Jonsson
Andra halvåret kommer situationen att ljusna betydligt då avfallspannan vid Korsta kommer att tas i bruk. Det tillsammans med spillvärmeåtervinning vid Ortviken gör att företagets fjärrvärmeproduktion kommer att bli betydligt mindre sårbar för de höga oljepriser.
För närvarande förbrukar anläggningen under ett normalår cirka 60 000 kubikmeter olja. När avfallspannan och spillvärmenåterfvnningen är i drift kommer mängden att minska till drygt 10 000 kubikmeter.
Satsningen på avfallspannan har blivit en riktig vinstlott för Sundsvalls Energi. Normalt för ett sådant här stort projekt är att det kan vara svårt att nå de uppsatta kalkylerna.
Här är det snarare tvärtom. Allt pekar i rätt riktning. I den ursprungliga kalkylenskulle de ta tolv år av de 20 år som anläggningen skrivs av på innan den var intjänad. Nu är samma kalkyl nere på åtta år och det är enligt en försiktig uppskattning.
Allt har gått till vår fördel, bekräftar Anders Jonsson.
Ett exempel är det skrot som blir kvar efter förbränningen. Här räknade företaget med en kostnad för att bli av med det. Nu blir det i stället intäkter på grund av höga skrotpriser på den internationella marknaden.

Mer läsning

Annons