Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höglunda satsar på att ge elever och föräldrar nätinsikt

/
  • På Höglundaskolan tycker rektorn Ulf Östholm att det är viktigt att lyfta problemet med kränkningar på nätet.

Förra läsåret tog Höglundaskolan tag i problemen med nätmobbning. Arbetet riktar sig mot både elever och föräldrar.

Annons

– Vi hörde talas om kränkningar och nätmobbning. Tittar man själv ser man hur fruktansvärda saker som skrivs i sociala medier som unga är ute på, säger Ulf Östholm, rektor på skolan.

Det ledde till diskussioner om hur skolan kunde göra något. Genom skolsköterskan som arbetar förebyggande bjöds Josef Wiklund in, lokalpolisområdeschef som då arbetade med unga. Han mötte sjuorna och i år har det följts upp med nya möten med föräldrar.

Eleverna har också fått se filmen om instagrammålet som skapade lynchstämning i Göteborg och där två tonårsflickor senare dömdes för att ha spridit grovt förtal i text och bilder.

Marwa Karim som överlevde tio års allvarlig mobbning har varit på skolan och berättat om hur det är att vara utsatt och Ola Lindström har talat om kränkning.

– Vi hoppas eleverna ska få förståelse för konsekvenserna av hur de beter sig på nätet genom att hitta en väg att tala om allvaret. Få dem att förstå konsekvenserna av att sitta på sitt rum på kvällen och chatta.

Ulf Östholm påpekar att det hela tiden kommer nya utmaningar och att det behövs diskussioner om hur man skriver om och till varandra.

– I grund och botten försöker vi säkra upp elever och medvetandegöra föräldrarna. Men vi behöver få med de yngre eleverna i arbetet också.

Mer läsning

Annons