Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högstadieelever belönades

/

Med mycket pompa och ståt utdelade drottning Silvia DN:s nutidsorienteringspriset. Utmärkelsen gick till bästa elev, bästa klass och bästa skolan.

Annons
Sedan 1938 anordnar Dagens Nyheter kunskapstävlingen nutidsorienteringen. Syftet är att stimulera ungdomar till allmänbildning och kunskap. Priset delas ut varje år och det sker alltid på Nobeldagen. I Västernorrlands län gick priset 2005 till Johan Elvingsson som bästa elev, till klass 9a på Höglundaskolan som bästa klass och till Hagaskolan som bästa skolan.
Det var en fullbokad dag för de vinnande elever. Efter att de tog emot sina priser, en lagerbladskrans i silver, åt eleverna lunch med skolminister Ibrahim Baylan och fick chansen att diskutera skolan. Sedan var det dags att vara med i nobelprisutdelningen för att därefter få sina diplom utdelade av DN:s redaktionschef Pia Skagermark.
Johan Elvingsson har varit med tävlingen två gånger tidigare och nu efter tredje år vinner han.
Det var stort att få priset av drottningen. Det kändes roligt och spännande, sade han.
I år deltog 326 665 elever från högstadieskolor runt om i landet. Eleverna fick svara på ett frågeformulär baserat på viktiga händelser som skett under året. Priset gavs till alla 24 länen.
Enligt Susanne Hamme, projektledare för nutidsorienteringen, är detta ett lustfyllt sätt att stimulera till kunskapsinhämtning.

Mer läsning

Annons