Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck i besöksnäringen

/
  • Sundsvallsbon Assar Hörnell har passat på att visa Steingerður Kristjánsdóttir från Island lite av stan. Båda tycker att Sundsvall har mycket att erbjuda som turistmål.

Besöksnäringen i Sundsvall går som tåget.
Och i sommar finns hopp om att SM-veckan blir det lok som drar hit 20 000 besökare utifrån.
– Vi har självklart höga förväntningar, säger Ulrika Westin, hotelldirektör på Quality Hotel.

Annons

Tävlingarna under SM-veckan startar den 29 juni. Siktet är inställt på 50 000 besökare, varav 20 000 tillresta utifrån.

– Målet är att nå 40 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning, säger Maria Åslin, marknadschef på Näringslivsbolaget.

Naturligtvis kan vädrets makter ställa till det, men i grund och botten står inte besöksnäringen i Sundsvall och faller med väder och vind.

– Fördelen för oss är att vi har så mycket runt mötesindustrin och vi är inte så väderberoende. Har man bokat en konferens, så kommer man ju ändå, säger Maria Åslin.

Enligt Näringslivsbolagets statistik ökade antalet kommersiella gästnätter i Sundsvall årligen med cirka sju procent mellan 2009 till 2013, med hundratals jobb och skatteintäkter på pluskontot. Men efter 2014 har tillväxten planat ut, som följd av Gatufestens konkurs och uteblivna konserter på Norrporten arena. I dag är Nordichallen ett orosmoln, efter stängningen i december på grund av säkerhetsbrister i taket.

– Där tappar vi långsiktiga bokningar, säger Maria Åslin.

Ulrika Westin konstaterar i sin tur att Quality Hotel märkt av en Nordicrelaterad nedgång i antalet bokningar.

– Det syns framför allt på helgerna, säger hon och konstaterar att det är viktigt att planen om att öppna hallen i oktober håller.

Under veckan som gick träffade vi en av de tusentals människor som väljer att besöka Sundsvall för jobb, nöjen eller som turister – Steingerður Kristjánsdóttir, som flanerade på Nybrogatan i Stenstan efter ett besök på Mittuniversitetet.

– Jag tycker Sundsvall har fantastiskt mycket fint att erbjuda med skogen, bergen och havet alldeles intill den väldigt vackra stadskärnan. Kulturmagasinet är också värt att besöka, säger hon.

Mer läsning

Annons