Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck på nödnumret

På midsommar ökar antalet samtal till nödnumret 112 med 46 procent i Västernorrland.
– Midsommar är en högtid då många är i rörelse och olyckorna på vägarna är många, säger Johan Hedensjö, vd på SOS Alarm.

Annons

Midsommar är en stor högtid i Sverige, och det innebär att många människor reser för att fira med nära och kära. Under högtiden är det ökat tryck på nödnumret 112. Enligt statistik från SOS Alarm ökar samtalsvolymen med 46 procent i Västernorrland jämfört med en vanlig fredag.

– Midsommar är en högtid då många är i rörelse och olyckorna på vägarna är många. Det är också en tid då alkohol tar stor del i firandet. Det gör att många kan behöva hjälp av ambulans, räddningstjänst eller polis, säger Johan Hedensiö, vd på SOS Alarm.

Om man inte vet var man befinner sig och är i nöd kan det skapa problem för SOS-operatören. Att vara uppdaterad om sin position kan spara värdefull tid när hjälp ska skickas.

– Vår rekommendation är att man håller sig uppdaterad på sin geografiska position, om man reser under midsommarhelgen. Detta görs enklast via kartfunktioner från Eniro, hitta.se eller andra appar, säger Johan Hedensiö.

Till nödnumret 112 ska man endast ringa vid fara för liv, miljö eller egendom. Om ärendet inte är akut finns det andra nummer man allmänheten kan vända sig till.

1177 – Sjukvårdsrådgivning via telefon

114 14 – Polisens nummer för icke-akuta ärenden

113 13 – Informationsnummer vid stora olyckor och kriser

Läs också: SOS Alarm tar hjälp av Mittuniversitetet

Mer läsning

Annons